Gündem
30 Eyl 2013 10:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:40

İŞTE TÜRKİYE'NİN İLK 14 KİŞİLİK TELEKULAK EKİBİ!

MİT'in oluşturduğu Türkiye'nin ilk ''Telekulak Ekibi'' fotoğraflarıyla birlikte gün ışığına çıktı.

"Telekulak'' olarak bilinen dinleme faaliyetlerinin, ilk olarak 1950'li yıllarda MİT tarafından oluşturulan özel bir ekip tarafından başlatıldığı belirlendi. Türkiye'nin 14 kişlilik ilk ''Telekulak Ekibi'' de fotoğraflarıyla birlikte gün ışığına çıktı.

MİT Kontrterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür, twitter hesabından Türkiye'deki ilk teknik takip faaliyetleri ile, o zamanlar adı Milli Emniyet Hizmetleri Teşkilatı (MAH) olan MİT'in bu yöndeki çalışmalarını açıkladı.

''BABAM KURDU''
Eymür, 1953 yılında MAH'ın başına Genelkurmay İstihbarat Başkanlığından Albay Behçet Türkmen'in atandığını belirterek, muhabere subayı olan babası Mazhar Eymür'ün de teşkilatın  teknik servisini kurmakla görevlendirildiğini açıkladı.

MİT'in ilk teknik takip ünitesi, Ankara'nın Kavaklıdere semtinde Bestekâr Sokak’ta bulunan, Ankara eski Valisi Necati İlter’e ait iki katlı binada kuruldu. 14 kişilik teknik ekip için ABD'den 3 adet Plymouth marka “Kestirme” arabası da alındı. Bu araçlardaki teknik cihazlar, casusluk faaliyetlerindeki telsiz ve telefon görüşmelerini belirlemek için kullanıldı. Eymür, araçların Doğu Almanya'dan yayın yapan ''Bizim Radyo'' adlı istasyonun yayınını engellediğini de açıkladı.

Milli Emniyet Hizmetleri Teşkilatı’nın teknik servisi daha sonra büyütüldü ve Ankara Büklüm sokaktaki 5 katlı bir binaya, ardından da Yenimahalle’deki MİT kampüsüne taşındı. 1971'de ise Elektronik ve Teknik İstihbarat Başkanlığı kuruldu. Daha sonra, Genelkurmay'a bağlı dinleme merkezi GES de, MİT'e devredildi.