Gündem
04 Kas 2012 14:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:20

İŞTE ERDOĞAN - OKTAY EKŞİ DAVASININ GEREKÇELİ KARARI!

Erdoğan'ın, Oktay Ekşi'ye, Hürriyet gazetesindeki yazarlığı döneminde kaleme aldığı yazı nedeniyle açtığı tazminat davasının gerekçeli kararı açıklandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi’ye, Hürriyet gazetesindeki yazarlığı döneminde kaleme aldığı "Az Demişiz" başlıklı yazısı dolayısıyla açtığı ve mahkemenin reddine karar verdiği tazminat davasının gerekçeli kararı açıklandı.

Ankara 9. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Verda Çiçekli’nin kararında, basın özgürlüğü ve kişilik haklarını düzenleyen hükümlerin yerleşmiş Yargıtay kararları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) hükümleri ve AİHM kararlarıyla birlikte değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Dava konusu yazıda, Doğu Karadeniz’de yapılan hidroelektrik santrallerinin çevrede birçok tahribat yarattığı ve yaratacağı, bölge halkının bunlardan duyduğu rahatsızlığa dikkat çekilerek, Çevre Bakanlığı’nın ve hükümetin enerji politikalarının eleştirildiği ifade edildi ve şunlar kaydedildi:

"Yazıda kullanılan ve kişilik haklarına saldırı oluşturduğu iddia edilen ifadeler yönünden yazı incelendiğinde, basın özgürlüğünün sadece lehte kabul edilen, zararsız ve ilgilenmeye değmez görünen haber ve düşünceler için değil, devletin veya toplumun bir bölümünün aleyhinde olan, onları rahatsız eden haber ve düşünceler için de uygulanması gerektiği AİHS, AİHM kararları ve Yargıtay içtihatlarıyla benimsenmiştir. Demokratik bir toplumda ifade özgürlüğü, yöneticilerin veya kamu makamlarının hoşuna gidecekleri söylemek hakkı değil, her türlü düşünceyi açıklama özgürlüğüdür. Düşünce ve düşünceleri ifade etme özgürlüğü, demokratik süreçte önemli bir yer tutmaktadır."

Kararda şu ifadeler de yer aldı:

"AİHM’nin bazı kararlarında, benzer olaylarda, demokratik bir toplumda basının temel işlevini yerine getirirken basın özgürlüğünün aynı zamanda abartmayı ve hatta provokatif olmayı kapsadığı, siyasi makamları, temsil eden kişilerin eleştirilere açık olması, haklarında yazılan yazıları geniş bir açıdan yorumlaması ve hoşgörü ile yaklaşması gerektiği kabul edilerek, bu gibi yayınlar yapan basın mensuplarının cezalandırılmasının bir tür sansür olacağı yönünde karar vermiştir.

Basın mensuplarının yaptığı her eleştirinin suç sayılması ya da hakaret sayılıp manevi tazminata hükmedilmesi halinde, mahkemelerin sansür işlevi göreceği ve basının temel hakkı olan basın özgürlüğünü ortadan kaldırır bir sonuç doğuracağı gözden uzak tutulmamalıdır. İddia, savunma, taraflarca dosyaya sunulan tüm bilgi ve belgeler ve yukarıda yapılan tespitler karşısında, davanın reddine karar vermek gerekmiştir."

İŞTE OKTAY EKŞİ’NİN O YAZISI