Gündem
07 Şub 2011 21:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:01

İŞTE EL CEZİRE'NİN MERAK EDİLEN TÜRK ORTAĞI!

Kuracağı Türkçe kanal için Cine 5 ihalesine katılan El Cezire, kanal için 40.5 milyon dolara verdi. Peki kanalın Türk ortağı kim?

TMSF`nin satışa çıkardığı Cine 5 TV Ticari ve İktisadi Bütünlüğü`ne hafta başında 21 milyon dolarlık teklif getiren Katar merkezli Arap kanalı El Cezire, cuma günü yapılan açık arttırmada bu teklifi 40.5 milyon dolara yükseltti. Kanal şu an El Cezire tarafından satın alınmış durumda. Tek eksik kanalın satışının onaylanması.

İLK KEZ GAZETECİLERİN KARŞISINA ÇIKTI

Bu süreçte kanalın Türk ana ortağı da ilk kez gazeteciler karşısına çıktı ve açıklama yaptı. El Cezire`nin Türk ana ortağı işadamı Vural Ak, Cine 5 ihalesine, karasal yayın hakkı bulunması nedeniyle girdiklerini açıkladı.
Ak, Türkiye`nin yüzde 80`ine varan bir alanda yayınlarının izlenmesini arzuladıklarını, bu nedenle karasal yayın kabiliyeti olan bir kanalla başlamak istediklerini söylerken, "El Cezire`nin Türkiye`de yayına başlaması, dünyadaki gelişmeleri birinci elden, Türk halkına sunma kabiliyetini getirecek" dedi.

ŞİRKETİN YÜZDE 75`İ ONA AİT

Ocak ayı içinde kurulan ve resmi kayıtlardaki adı "Al Jazeera Türk Yayıncılık Hizmetleri" olan yeni şirketin 300 bin lira sermayesi bulunuyor. Vural Ak, 225 bin liralık sermayeyi temsil ediyor. Bu Ak`ın payının yüzde 75 olduğu anlamına geliyor.

Şirketin dört Katarlı ortağı var. Bu ortakların isimleri, Abdulaziz Mohamed Al Horr, Wadah Aref Khanfar, Khalid Abdulla Al Mulla ve Ehab Mahmoud Rateb Al Shihabi.

VURAL AK KİMDİR?

Geçen yıl ABD`nin George Mason Üniversitesi`nde 4 milyon dolar bağışla kurduğu ve açılışını Başbakan Tayyip Erdoğan`ın yaptığı "Ali Vural Ak Küresel İslam Araştırmaları Merkezi"yle gündeme gelen Vural Ak, fiyatı 37 milyon dolar olan Bombardier Challenger 850 marka bir jet satın almasıyla da konuşulmuştu.

14 yolcu ve 3 mürettebat taşıyan lüks jet bugüne kadar Türkiye`ye gelen en büyük özel uçaklar arasında.

MEMUR AİLE ÇOCUĞU İLK ŞİRKETİ İFLAS ETMİŞTİ

Memur bir ailenin çocuğu olan Ak, Intercity Rent A Car`ı 1991`de 21 yaşındayken kurdu. Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi bölümünde okuyan Ak, bu dönemde bir oto kiralama şirketinde şoförlük ve müşteri temsilciliği yaptı. Ekim Turizm adıyla bir şirket kuran ve kiralama şirketlerine farklı bir iş ortaklığı modeli sunan Ak, dost ve aile çevresinin kullanmadığı otomobilleri kiralamaya başladı. Intercity`yi bu arada kuran Vural Ak, bir yıl sonra iflas etti.

Ardından şansını tekrar denemeye karar veren Ak, bu kez de Almanya`da çalışan ve izin için Türkiye`ye gelen Türklere araç kiralamaya başladı ve bu kez başarılı oldu.

SEKTÖRÜN EN BÜYÜK OYUNCUSU OLDU

Tüm borçlarını ödeyen Ak, ilk otomobilini de satın aldı. Filo kiralamanın daha avantajlı olacağına karar veren Vural Ak, bu alanda ilk oldu ve 1993`te yabancı bir beyaz eşya firmasıyla yaptığı anlaşma sonrasında işi büyüttü. 2001 krizinde zora düştüğü zaman büyük bir kampanyaya girişti ve zarar eden şirketlerin finansman yükünü hafifletmek amacıyla filo kiralama önerisi getirdi. Böylece Intercity, filo kiralama sektörünün en büyük oyuncu haline geldi.(gazeteciler.com)


 

ETİKETLER
#el cezire #vural ak