Gündem
24 Eki 2011 10:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:56

İŞTE DEPREMİN SON BİLANÇOSU!

Kent merkezinde birçok bina çöktü. En büyük hasar Erciş'te. Depremde şu ana kadar belirlenen rakamlara göre 217 kişi hayatını kaybetti. FOTO GALERİ

Van’da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.   

Kent merkezinde birçok bina çöktü. En büyük hasar Erciş’te. Depremde şu ana kadar belirlenen rakamlara göre 217 kişi hayatını kaybetti.

Van’da, saat 13.42’de merkez üssü Tabanlı köyü olan 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bölge iller ve Irak’ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedilen depremin büyüklüğü daha sonra Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünce 7.2 olarak güncellendi.

İŞTE YÜREK YAKAN O DEPREM FOTOĞRAFLARI!

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, bu depremin ardından bölgede büyüklükleri 2.9 ile 5.5 arasında değişen artçı sarsıntılar meydana geldiğini bildirdi.

Ölü sayısı
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, beraberinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile birlikte İlçe Jandarma Komutanlığı’nda yaptığı basın açıklamasında depremde Erciş merkezde 117, Van merkezde de 100 civarında kişinin deprem dolayısıyla hayatını kaybettiğini bildirdi. Şahin, Van merkezde 350, Erciş’te ise 740 civarında yaralı olduğunu söyledi.

Bakan Şahin, çalışmaların öncelikle yıkılan binaların tespiti, o binalardaki insanların tespiti ve kurtarılması, daha sonra da bütün enkazın kontrollü bir şekilde kaldırılması şeklinde sürdürüldüğünü bildirdi. Erciş’te yaklaşık 80 tane çok katlı binanın çöktüğünü ve bu binalardan 40’ında hala canlı ya da yaşamını yitirmiş insanların bulunduğunu belirten Bakan Şahin, canlı bulunduğu tesbit edilen binalarında çalışmaların aralıksız sürdürüldüğü kaydetti. Bakan Şahin, şöyle konuştu:

İŞTE YÜREK YAKAN O DEPREM FOTOĞRAFLARI!


"Erciş merkezimizde 117 kardeşimizi kaybettik. Van merkezde de öğrendiğimiz kadarıyla 100 civarında insanımızı maalesef kaybettik. Van merkezde 350 civarında yaralı var. 740 civarında yaralımız da Erciş merkezde ve köylerde bulunmakta. Bütün yaralıların tedavileri Van, Erciş ve çevre illerde devam ediyor. Erciş merkezde iki ayrı yerde çadırkent kuruldu. Silahlı Kuvvetlerimizin birlikleri halkımızın güvenliğinin sağlanması ve acil beslenmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Ağrı’dan, Muş’tan, Doğubayazıt’tan kurtarma konusunda uzman askeri birlikler Erciş’e intikal edecekler. Hem arama kurtarma hem de kalkın barınması, beslenmesi, sağlık hizmetlerinin karşılanması konusunda hem Erciş’te hem de Van’da herhangi bir aksaklık, eksiklik bulunmamaktadır."

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, can kaybının Erciş merkezde artma olasılığı olduğunu, ancak korkulacak bir boyuta ulaşmasını beklemediklerini, arama kurtarma çalışmalarında sona yaklaştıklarını belirttiği Van merkezde ise ölü sayısının artmayacağının tahmin edildiğini söyledi.

Kurtarma ekipleri gece boyunca çalıştı

Gece boyunca sarsıntıların devam ettiği kentte, arama kurtarma ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürdü.

Van’da dün meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından, artçı sarsıntılar gece boyunca devam etti. Vatandaşlar, geceyi valilik bahçesinde, parklarda, binalardan uzak boş alanlarda ve Et-Balık Kurumu bahçesinde kurulan çadır kentte geçirdi. Ateş yakarak ısınmaya çalışan vatandaşlar, sabah namazını camilerde kıldı.

Öte yandan, İl Afet Acil Durum Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, yurdun çeşitli illerinden gelen yaklaşık 650 kişilik arama kurtarma ekipleri Erciş ilçesinde, Azerbaycan ve İran ekiplerinin yer aldığı yaklaşık 300 kişilik ekip de Van’da çalışmalarını aralıksız sürdürdü.

İŞTE YÜREK YAKAN O DEPREM FOTOĞRAFLARI!


Turkcell Genel Müdürlüğünce, 3 adet mobil uydu 1 iletişim aracının gönderildiği, Antalya’dan ise 4 ton gıda ve 7 bin kişilik kumanyanın Van’a doğru yola çıktığı öğrenildi.

Diğer illerden yola çıkan arama kurtarma ekiplerinin de sabah saatlerinde bölgeye ulaşacağı ve çalışmalara destek vereceği kaydedildi.

Binalar yıkıldı
Iğdır’dan Hakari’ye Van’dan Şanlıurfa’ya kadar bütün yerleşim merkezlerinde hissedilen depremde bazı binalar yıkıldı, çok sayıda bina hasar gördü. Yaralanan çok sayıda kişi hastaneye kaldırılırken, enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları sürdürülüyor.

Depremde can kaybının fazla olmasından korkuluyor. Van Havaalanı’nın da depremde zarar gördüğü ve uçakların Erzurum’a yönlendirildiği belirtiliyor.

101 artçı sarsıntı
Merkez üssü Van’ın merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğündeki deprem, Erzurum, Kars, Iğdır, Ardahan ve Ağrı’da da hissedildi. Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi, saat 13.56’da 5.6 büyüklüğünde bir sarsıntı daha kaydedildiğini bildirdi. Van’daki depremin ardından, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki il ve ilçelerinde hissedilen sarsıntı nedeniyle vatandaşlar evlerinden dışarı çıktı.

Iğdır’da sarsıntı sırasında bir dershaneden çıkmayan çalışan öğrencilerden ikisi bayıldı. Ambulansla hastaneye kaldırılan öğrencilerin sağlıkdurumunun iyi olduğu öğrenildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi verilerine göre, Van’da 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından 2.7’nin üzerinde 101 artçı sarsıntı meydana geldi.

Saat 23.16’ya kadar büyüklüğü 2.7’nin üzerinde toplam 101 artçı deprem meydana gelirken, bunlardan 20’si 4 ve üzeri, 4’ü de 5 ve üzerindeki artçı depremlerden oluştu.

Ağrı, Bitlis ve Muş’ta da çok sayıda artçı sarsıntı oldu.

İŞTE YÜREK YAKAN O DEPREM FOTOĞRAFLARI!


Bir çok ilde hissedildi
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nün merkez üssünü Van’a 30 kilometre uzaklıktaki Tabanlı Köyü olarak saptadığı deprem, yerin 5 kilometre altında meydana geldi ve 25 saniye sürdü. Kandilli’nin Richter ölçeğine göre 7.2, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi’nin 7 büyüklüğünde olduğu açıkladığı deprem, bazı binaların yıkıldığı Van kent merkezi ile Hakkari’de şiddetli olmak üzere Bitlis, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Muş, Bingöl, Tunceli, Batman, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Siirt ve Şanlıurfa’da hissedildi.

Binalar yıkıldı, enkaz altında kalanlar var
Depremin merkez üssü Tabanlı köyü ve çevre köylerle, kent merkezinde birçok bina yıkıldı. Çatıları ve bacaları yıkılan, duvarları çatlayan birçok bina hasar gördü. Kazım Karabekir Caddesi’nde ve Cumhuriyet Caddesi’nde yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarmak için ekipler çalışma başlattı. Enkaz altından yaralı çıkarılanlarla sinir krizi geçiren bir çok kişi ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

Elektrik ve telefonlar kesildi
Yüzeye yakında olması nedeniyle yıkıcı etkisi büyük olan deprem sırasında telefonlar sustu, elektrikler kesildi. Depremle birlikte sokağa fırlayan halk, artçı şokların devam etmesiyle paniğe kapıldı. Bir çok kişi araçlarla kenti terk etmeye başladı.

Karayolunda çökme meydana geldi
Van-Erciş Karayolu’nda 3 yerde çökme meydana geldi. Bu çökmeler nedeniyle karayolunda ulaşımın güçlükle yapıldığı belirtildi.

Kızılay’ın yardımları bölgede
Türk Kızılayının gönderdiği yardım malzemelerinin deprem bölgesine ulaşmaya başladığı bildirildi.

Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamaya göre, depremin ardından acil olarak harekete geçen Türk Kızılayı, Ankara, Elazığ, Erzurum, Muş, Adana, Diyarbakır, Ağrı ve Manisa bölge afet müdahale ve lojistik merkezlerinden çok sayıda uzman personel ve afet malzemesi bölgeye doğru yola çıktı.

İlk planda sevk edilen bin 163 çadır, 4 bin 250 battaniye, 100 katalitik soba, bin 40 gıda kolisi ve 500 kumanya bölgeye ulaşmaya başladı. Bölgeye 2 mobil fırın gönderilirken, Türk Kızılayının Van’daki aşevi de afetzedeler için yemek çıkaracak.

Erciş’e ulaşan ilk 50 çadırın kurulumuna da başlandı. Bölgedeki Türk Kızılayı kan merkezlerinden de yaralılar için gerekli kan ürünleri bölgedeki hastanelere ulaştırılıyor. İhtiyaç duyulacak ek malzemenin bölgeye ulaştırılması için de tüm hazırlıklar tamamlandı.


Van’da yaşanan 7,2 şiddetindeki depremde en büyük zarar Erciş ilçesinde yaşandı. İlçede 80 binanın yıkıldığı ve ilk gelen bilgilere göre 30’dan fazla ölü olduğu bildirildi.


Van merkezli deprem, Bitlis’te de çok sayıda evin yıkılmasına neden oldu. Bitlis’in Adilcevaz ilçesi Aydınlar beldesinde enkaz altından 9 yaşındaki bir çocuğun cesedi çıkarıldı.
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, beraberinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile birlikte İlçe Jandarma Komutanlığı’nda yaptığı basın açıklamasında depremde Erciş merkezde 117, Van merkezde de 100 civarında kişinin deprem dolayısıyla hayatını kaybettiğini bildirdi.