Gündem
30 Haz 2021 16:48 Son Güncelleme: 30 Haz 2021 16:52

İşte 10 maddede tam normalleşmenin tüm detayları

Koronavirüs salgınına ilişkin alınan tedbirler, vaka sayılarının azalması ve aşılamanın artması ile kademeli olarak kaldırıldı. Son olarak Kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tam normalleşme sürecine girileceği açıklandı. İşte 10 maddede, 1 Temmuz itibarıyla başlayacak olan yeni dönemin detayları.

İçişleri Bakanlığının 27 Haziran'da yayımladığı genelgeyle kademeli normalleşme sürecinin üçüncü etabında devam edecek önlemlerle sona erecek önlemler kamuoyuna açıklandı. Kademeli normalleşme sürecinin üçüncü etabının yarın başlamasıyla birlikte koronavirüsle mücadele kapsamında alınan önlemler sona erecek. İşte 10 maddede tam normalleşmenin detayları.

SOKAK VE SEYAHAT SINIRLAMASI
1 Temmuz 2021 Perşembe günü saat 05.00'ten itibaren hafta içi hafta sonu ayrımı olmaksızın sokağa çıkma ile buna bağlı olarak uygulanan şehirler arası seyahat kısıtlamaları sona erecek. Perşembe itibarıyla sokağa çıkma ve şehirler arası seyahat kısıtlaması uygulanmayacak.

İŞ YERLERİNİN ÇALIŞMA SAATLERİ
Tüm iş yerleri, ruhsatlarındaki faaliyet konusuna göre ilgili idare tarafından belirlenmiş olan açılış­ kapanış saatleri çerçevesinde faaliyet gösterebilecek.

EĞLENCE MEKANLARI VE SİNEMALAR AÇILACAK MI?
Açık yüzme havuzları 1 Haziran'daki genelgeyle faaliyete geçmişti. Yeni genelgeyle kapalı yüzme havuzları da hizmet vermeye başlayacak.

Daha önce Covid-19 tedbirleri nedeniyle faaliyetlerine ara verilen sinema salonları, hamamlar, sauna ve masaj salonları ile eğlence mekanları gibi iş yerleri de açılacak. Bu iş yerlerinde ve konaklama tesislerinde saat 24.00'ten sonra canlı müzik dahil müzik yayını yapılamayacak. Bu iş yerleri, ruhsatlarındaki çalışma için belirtilen saate kadar müzik yayını olmadan yeme içme servisi yapabilecek.

YEME İÇME YERLERİNDEKİ KİŞİ SINIRLAMASI KALDIRILIYOR
Restoran, lokanta, kafe gibi yeme içme yerlerine girişte daha önce belirlenen ateş ölçümü, HES kodu sorgulama, maske takma tedbirlerine devam edilecek. Masalar arasındaki mesafe 1.5 metre olacak, aynı masada oturan kişi sayısı ise sınırlandırılmayacak.

KAHVEHANELERDE OYUN OYNANABİLECEK Mİ?
Kahvehane ve kıraathanelerde taş ve kağıt oyunları oynanabilecek. Bu işletmelerde de masalar arası mesafe 1,5 metre olacak, müşteriler maske takacak. Nargile salonu ve nargile kafeler kapalı olacak, konaklama tesisleri de dahil olmak üzere hiçbir iş yerinde nargile servisi yapılmayacak.

KONSERLER YAPILABİLECEK Mİ?
Konser, festival, gençlik kampı gibi etkinlikler, kişi başına asgari açık alanlarda 4 metrekare, kapalı alanlarda 6 metrekare yer bırakılarak düzenlenebilecek. Etkinliklere, Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe prensiplerine uyulmak kaydıyla izin verilecek.

TOPLU ULAŞIMDA KISITLAMALAR SONA ERİYOR
Genelgede Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde toplu taşıma ile ilgili olarak belirlenmiş kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyulmak kaydıyla, 1 Temmuz 2021 Perşembe gününden itibaren şehir içi ve/veya şehirlerarası tüm toplu taşıma araçlarındaki yolcu/koltuk kapasite sınırlandırmalarına son verileceği belirtildi. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler/çocukların şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarına dair kısıtlamalar da 1 Temmuz 2021 Perşembe gününden itibaren kaldırılacak.

KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA MESAİ SAATLERİ ESKİYE DÖNECEK
Kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanan 10.00­-16.00 mesai uygulaması sona erdirilecek ve normal mesai düzenine geri dönülecek. Kamu kurum ve kuruluşları için günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre valilerce tespit edilecek.

NİKAH VE DÜĞÜNLER NASIL YAPILACAK?
Nikah ve düğünlerde, kapalı yerlerde uygulanan kişi başına asgari 6 metrekare yer bulunması şartı devam edecek, katılımcı sayısı sınırlanmayacak. Nikah ve düğünlerde yiyecek ve içecek ikramı 15 Haziran'dan itibaren yapılabiliyordu. Bu uygulamaya devam edilecek ancak yeni dönemde bu etkinlikler sırasında canlı müzik dahil müzik yayınına saat 24.00'e kadar izin verilecek.

Sünnet, nişan ve kına gibi etkinlikler de 1 Temmuz'dan sonra yapılabilecek.

PİKNİK ALANLARINDA MANGAL YAKILABİLECEK
Piknik ve mesire alanlarında metrekareye 4 kişi düşecek şekilde ziyaretçi planlaması yapılacak. Piknik alanlarında bulunan masaların arasında en az üç metre mesafe bulundurulacak. Mangal yakılabilecek.