Gündem
10 Şub 2024 08:36 Son Güncelleme: 11 Şub 2024 10:14

İstanbul’un kaderi muhtarların elinde! 36 bin seçmen köylere aktı! Köye giden seçmen AK Partili!

Türkiye çok önemli bir seçime gidiyor. En çok merak edilenlerden başında ise İstanbul seçimleri geliyor. İstanbul’un iki güçlü adayı da sokaklarda.. Biri menemen yapıyor ötekisi ise kendisinin nasıl başarılı olduğunu göstermek için açılıştan açılışa koşuyor. İstanbul’da kazananı belli edecek olan seçmenin aklındaki tek şey köyündeki muhtarlık seçimleri. 36 bin 455 İstanbullu seçmen köylerinde yapılacak muhtarlık seçimlerinde oy kullanmak için memleketine gidecek.

İstanbul seçimleri için yapılan anketlerin havada uçuştuğu bir günde seçim hukukunu Türkiye’de en iyi bilen hukukçulardan olan Avukat Mustafa Zafer ile buluştuk. Başta İstanbul’da sahaya inen adayların İl Seçim Kurulu’na başvuru yapıp yapmadıklarını merak ediyordum.

Avukat Zafer, ‘İstanbul’da seçimlerin kaderini köylerdeki muhtarlık seçimleri belirleyecek. 36 bin 455 seçmen köylerinde oy kullanacak. İlk defa oy kullanacak 160 bin seçmenin kaydı nerede olduğu bilinmiyor. 31 Mart günü ben tahmini olarak 190 bin seçmenin daha şimdiden İstanbul’da oy kullanamayacağını düşünüyorum’ dedi. Av. Zafer’in verdiği rakamlar İstanbul seçimlerinin kaderini değiştirmeye yetecek kadardı.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk sordu Avukat Mustafa Zafer yanıtladı…

31 Mart 2024 seçimlerinde İstanbul’da Kaç Seçmen Oy Kullanacak?

İstanbul genelinde mahalli idareler seçimlerinde 11 milyon 314 bin 516 seçmen oy kullanacak. Seçmen sayısını Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimlerinde İstanbul'da oy kullanan seçmen sayısı ile karşılaştırdığımızda 36 bin 455 seçmenin İstanbuldan memleketlerine, özellikle de muhtarlık seçimleri için köylerini gittiği şeklinde okunabilir.

Muhtarlık seçimine gittikleri sonucuna nasıl vardınız?

Birincisi bu seçmenler bireysel olarak gitmiyorlar. Ailecek gidiyorlar. Edindiğim bilgilere göre Güngören’den 77 kişi yasal süre içerisinde seçmen kütüklerini Erzincan'ın İliç ilçesi Bozçalı Köyü’ne aldırmış. 31 Mart seçimlerinde Bozçalı Köyü’nde oy kullanacaklar. Erzincan, Giresun, Trabzon'un köylerine İstanbul’dan seçmen akını var.

İstanbul’da İlk Defa Kaç Seçmen Oy Kullanacak

İstanbul genelinde 31 Mart 2024 tarihinde 160 bin seçmenin ilk defa oy kullanması bekleniyor. Ancak İstanbuldaki güncel seçmen sayısı dikkate alındığında köylerine muhtar seçmek için giden seçmen ile yaklaşık 196.000 civarında seçmenin İstanbul’da oy vermeyeceğini öngörüyorum. İstanbul’da ilk defa oy kullanacak 18 yaşını doldurmuş genç seçmenlerin akibeti bilinmiyor.

Bu kadar seçmen şehirden köye nasıl gidebiliyor?

Seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanun kapsamında yapılan değişikliğin uygulamaya pratik anlamda bir etkisi olmadığını gördük. Kanun yapabilme niteliğine haiz olmayanların özellikle de çok spesifik bir alan olan seçim hukukunda ben yaptım oldu şeklindeki düzenlemeleri ne yazık tutmadı. Bu kapsamda özellikle İstanbul’dan köylere yerel seçimlerde ciddi bir göç yaşanıyor.

Kanuni Düzenlemeler arasındaki uyumsuzluk giderilmedi mi?

31 Mart 2022 Tarihinde, 298 sayılı Kanunun 33/Son fıkra düzenlemesi ile getirilen yasa maddesine göre seçimin başlangıç tarihinden itibaren 3 ay önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme işlemi yapılır denilmekte. Yani mahalli idareler seçiminde, seçim takviminin başlangıcı 1 Ocak olduğuna göre seçim listelerinin askıya çıkması 1 Ekim olacaktı ve bu kapsamda Ekim ayı içerisinde seçme listeleri kesinleşmiş olacaktı. Ancak aynı kanunda askı zamanı ve süresinin düzenleyen 40. Maddenin birinci fıkrası her seçim döneminde muhtarlık bölgesi askı listesi 2 Hafta süreyle askıda kalır hükmü gereği yeniden 4 Ocak’ta Seçim Dönemi başında seçmen listeleri askıya çıktı ve 4-17 Ocak arası askıda kaldı bu durumda kanunun 30. Maddesindeki düzenlemenin de önemi kalmamış oldu.

Siyasi partilerin herhangi bir itirazı var mı?

Her ne kadar yasal düzenlemeler arasında uyumsuzluk yaşanmış olsa da 1 Ekim’den önceki bir seçim çevresinden diğerine yapılan nakillere dikkat edilerek siyasi partiler tarafından ilçe seçim kurullarına itirazda bulunabilmesi mümkün. Ancak bu yönde seçim kurullarına yapılan bir itirazın olmadığını da buraya eklemek istiyorum.

İstanbul’da en fazla seçmen hareketi hangi ilçelerde yaşanıyor?

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimlerinden sonra İstanbul’da seçim çevrelerinden Güngören’den 6 bin 347 seçmen kaydını aldırırken, Başakşehir seçim çevresine 7 bin 83 yeni seçmen gelmiş oldu. 2019 yılındaki yerel seçimlerde İstanbul ve bazı ilçelerde seçim sonuçları birbirine bu kadar yakınken bu rakamların seçimlere etki edeceğini düşünüyorum. Memleketlerine oy kullanmaya giden seçmenlerin büyük çoğunluğunun Ak Partili olduğunu tahmin ediyorum.

Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu sahada çalışıyor. İl Seçim Kurulu’na kaç aday başvuru yaptı?

Siyasi partiler tarafından aday gösterilecek olan büyükşehir belediyesi başkan adayları belli olmasına rağmen henüz resmi olarak il seçim kuruluna yapılmış bir müracaatları bulunmuyor. 9 Şubat 2024 tarihine kadar ilçe seçim kurullarına yapılan iki resmi adaylık başvurusu bulunuyor. Bu başvurulardan biri CHP Eyüpsultan Belediye başkan adayı Mithat Bülent Özmen ile Gaziosmanpaşa Belediye başkan adayı Hakan Bahçetepe. Belediye başkan adaylarının en son 20 Şubat Salı Saat 17:00 ‘e kadar belediye başkan adaylığı müracaatında bulunulması gerekmektedir. Görüyoruz ki herkes başvuruyu son dakikaya bırakacak. Ancak bunun da riskleri var.