Ekonomi
09 Şub 2024 08:54 Son Güncelleme: 09 Şub 2024 09:06

İstanbul’da yaşamak mümkün! Ama bu evde değil….

Kiralardaki fahiş artışlar, yüksek enflasyon derken İstanbul’da yaşamak neredeyse imkansız hale geldi. Apartman aidatlarının asgari ücreti geçtiği bir ortamda 17 bin 2 lira maaşla geçinen bir ailenin İstanbul’da yaşayacağı evi MedyaRadar olarak sizler için araştırdık. O evi Bağcılar’da bulduk. İşte muhteşem konuma sahip o evden manzaralar.

Fakir umudun ekmeğidir’ diyerek 17 bin 2 lira alan bir ailenin İstanbul’da yaşayıp yaşayamayacağını araştırmak için emlak sitelerinde kiralık daire ilanlarına gezindik. İlk olarak metrekare fiyatlarının en yüksek olduğu Kadıköy’den başladık. Arama yaparken özellikle 1+1 daire seçeneğini tercih ettim. Çıkan ilanları görünce asgari ücretle çalışan bir ailenin Kadıköy’de yaşamasına pek de imkan olmadığını gördüm.

ASGARİ ÜCRETİN 4,5 KATI KİRA!

Kadıköy Göztepe’de 76 metrekare büyüklüğünde 1+1 dairenin kirası asgari ücretin 4,5 katına çıkmış durumda. Deniz manzaralı ve geniş bir 1+1 dairede oturmak istiyorsanız ödeyeceğiniz kira aidatla birlikte tam 80 bin lira. Dairenin tek özelliği deniz manzaralı ve Bağdat Caddesi’ne yürüme mesafesinde oluşu. İlanın detayında ‘Dairemiz, 76 net metrekarelik kullanım alanıyla geniş ve ferah bir 1+1 konseptine sahiptir. Her anınızı büyüleyici Adalar ve panoramik Marmara Denizi manzarasıyla taçlandırın. Gün batımının tadını evinizden çıkmadan çıkarın’ ifadeleri kullanılmış. İlanda depozito belirtilmemiş. Emlak danışmanı. İlandaki dairenin depozitosunun 150 bin lira olduğunu söyledi. Kadıköy’de bir asgari ücretlinin nefes almasının dahi mümkün olamayacağını öğrenince direksiyonu Bağcılar’a kırdık.

ASGARİ ÜCRETİN 3’TE BİR FİYATINA!

Kadıköy’de yaşadığımız şokun bir benzerini Bağcılar’da yaşayıp yaşamayacağını açıkçası merak ediyorduk. Aynen Kadıköy’de olduğu gibi Bağcılar’da da 1+1 daire ilanlarına baktık. Bağcılar Yıldıztepe Mahallesi ’de 42 metrekare büyüklüğünde bir dairenin ilanı ümidimizin yeşermesine neden oldu. Asgari ücretin üçte bir fiyatına kiralık bir dairede yaşamanın mümkün olduğunu gördük. Kadıköy’de aidata ödeyeceğimiz paraya Bağcılar’da kirada oturabilirsiniz. 31 yıllık apartmanın giriş katında bulunan dairenin aidatı ise bir lira.

KİRA UYGUN AMA YAŞAMAK İMKANSIZ!

Ancak ilandaki fotoğraflara baktıktan sonra yeşeren o umutlarımız yeniden bizi karamsarlığa sokuyordu. 31 yıllık dairenin her tarafı sıvasız. İçerideki manzara ise korkunç. Savaş bölgesindeki evlerden farkı yok. Evin her tarafı harabeye dönmüş durumda. İlanın detayında ‘Dairemizde tadilat masrafı bulunmaktadır. Fiyat bu nedenle uygun tutulmuştur’ ifadeleri kullanılmış. Dairenin depozitosu için belirlenen bedel 11 bin lira. Buna emlakçı komisyonu dahil değil. Bir asgari ücretlinin Kadıköy’de deniz manzaralı dairenin aylık aidat parasına Bağcılar’da oturabileceği evin durumunu görünce İstanbul’da yaşamasının pek mümkün olmadığını gözlemledik.

BU GİDİŞLE İSTANBUL’DA KİRACI KALMAYACAK!

İstanbul Planlama Ajansı “Bir Hak Olarak Barınma: Sağlıklı, Dayanıklı ve Güvenli Konuta Erişim Herkes İçin Mümkün Mü?” başlıklı raporu Aralık 2023’te yayımlandı. Raporda kentte kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki artışa değinildi. İstanbul’da 2000’li yılların başından itibaren orta ve düşük gelir grubu için konut almanın imkansız hale geldiği vurgulanan raporda son yıllarda ise kiraların da ödenebilir olma niteliğini kaybettiği vurgulandı. Rapora göre 2019’dan bugüne İstanbul’da en çok kira artışı yüzde 961’le Üsküdar’da gerçekleşti. Kasım 2023 verilerine göre İstanbul’da son bir yıl içerisinde konut satış fiyatları yüzde 84,14 oranında, kira fiyatları yüzde 75,56 artış gösterdi. Metrekare fiyatları değerlendirildiğinde ise satılık fiyatı yüzde 82,54, kiralık fiyatı ise yüzde 84,33 arttı.