Gündem
22 Mayıs 2023 00:13 Son Güncelleme: 22 Mayıs 2023 00:14

İstanbul için alarm verildi! Büyük risk

İstanbul barajlarının doluluk oranı geçen yıla göre düşerken su tasarrufu konusunda önlem alınmazsa barajların doluluk oranı Ağustos, Eylül aylarının ardından Ekim'de yüzde 10’nun altına düşebilir.

Geçen yıl, kar yağışı ve yağmurun beklentilerin üzerinde yağmasıyla birlikte İstanbul barajları, önemli bir doluluk oranına kavuşmuş ve geçen yıl bu aylarda yüzde 89 seviyelerini görmüştü. Ancak bu yıl beklenen yağışların yağmaması ve kışın kurak geçmesiyle birlikte barajların doluluk oranı ciddi oranda azaldı.

ÖNLEM ALINMASI ŞART

İstanbul’a su sağlayan barajların doluluk oranı geçen yıla göre bu günlerde yüzde 49 dolaylarında seyrediyor. Özellikle Haziran ayında yaz sıcaklarının etkisiyle su kullanımının artması bekleniyor. Uzun dönemde önlem alınmazsa barajların doluluk oranlarının Ekim ayında yüzde 3’e kadar gerileyebileceği tahmin ediliyor.

ÜÇ AY ÇOK KRİTİK

Hava Forum isimli sosyal medya hesabından bu konuda yapılan paylaşımda,” Uzun vade ortalamada yaşanan düşüş analizlerine göre önlem alınmazsa Ağustos'ta %20, Eylül'de %10, Ekim'de %3 seviyesine kadar düşebiliriz. Böyle bir risk var” ifadelerine yer verildi.