Gündem
14 Tem 2021 07:04 Son Güncelleme: 14 Tem 2021 07:09

İstanbul Havalimanı’nda kredi vadesi uzadı, faizler düşürüldü!

İstanbul Havalimanı’nın işletmecisi İGA, yaklaşık 6 milyar euroyu bulan kredi borcunu, aralarında 3 kamu bankasının da olduğu kreditörlerle görüşerek refinanse etti.

Bloomberg'de yer alan habere göre, Cengiz, MAPA, Limak, Kolin ve Kalyon’un bir araya gelerek kurduğu İstanbul Havalimanı’nın işletmecisi olan İstanbul Grand Airport (İGA) şirketi, 5,8 milyar avro (6,9 milyar dolar) borcunu mevcut kreditörlerle yaptığı görüşmeler sonucunda refinanse etti.

Mayıs ayında anlaşmaya varıldığı belirtirken kredinin vadesinin 2 yıl uzatıldığını, faizlerinin ise düşürüldüğünü belirtti.

Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Denizbank, QNB Finansbank ve Garanti Bankası’ndan 2015’te vade sonu 2031’de olan kredi anlaşması imzalamıştı.

Korona virüs salgınından olumsuz etkilenen havayolu işletmecilerine verilen destek çerçevesinde İGA, ‘karşılıklı mahsuplaşma’ esasıyla devletten garanti ödemeleri almazken, karşılığında devlete kira da ödememişti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, söz konusu uygulamanın 2 yıl için geçerli olabileceğini, işletme süresinin de bu kapsamda uzatılabileceğini ifade etmişti.

ÇİN'DEN FİNANSMAN ARAYIŞINDA İLERLEME YOK

Öte yandan şirket, aynı kredinin refinansmanı için Çinli bankalarla da görüşmeler yapmıştı. Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Çin’den finansman arayışının şimdilik ilerlemediğini belirtti.

Bir İGA yetkilisi refinansman anlaşmasına ilişkin detayları doğruladı. Halkbank yorum yapmazken diğer bankalar ilk etapta konuya ilişkin Bloomberg'in sorularına dönüş yapmadı.

İGA’NIN SAHİPLERİ KİMLER?

İGA, Cengiz, MAPA, Limak, Kalyon ve Kolin’in ortak girişimi. İGA’nın sitesinde konsorsiyumla ilgili şu bilgiler yer alıyor:

"İGA’nın yolculuğu 7 Ekim 2013’te başladı. İstanbul’a inşa edilecek yeni bir havalimanı için bir araya gelen Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu, İstanbul Havalimanı’nın inşa edilmesi ve işletme hakkını kazandı. İhaleyi kazanan konsorsiyumun İGA (İstanbul Grand Airport) ismini vererek 7 Ekim 2013 kurduğu İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş. olarak, İstanbul Havalimanı’nın inşaatını gerçekleştirdikten sonra 25 yıl süreyle işletmek amacıyla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz."

REFİNANSMAN NEDİR?

Refinansman daha önceden çekilmiş bir kredinin, daha avantajlı faiz oranı ya da aylık ödeme tutarıyla başka bankadan kredi çekilerek kapatılmasıdır. Bu sayede tüketici, başka bir bankadan çektiği düşük faiz oranlı kredi ile önceki kredisini kapatabilir ve daha düşük faiz oranıyla borçlanabilir.