Gündem
17 Ara 2021 14:44 Son Güncelleme: 17 Ara 2021 14:48

İstanbul Barosu eski başkanı Yücel Sayman'a veda!

Vefat eden İstanbul Barosu eski başkanı Yücel Sayman için tören düzenlendi. CHP'li Sezgin Tanrıkulu, "Kimsenin bize selam vermediği zamanlarda gövdesini ortaya koyarak yanımızda durdu" dedi.

Tedavi gördüğü hastanede vefat eden İstanbul Barosu'nun eski Başkanı Yücel Sayman, İstanbul Barosu önünde sevenleri tarafından uğurlandı. Törene HDP ve CHP milletvekilleri, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve çok sayıda avukat katıldı.

DURAKOĞLU: ÇOK BÜYÜK BİR DEĞERİ KAYBETTİK
İstanbul Barosu'nun Başkanı Mehmet Durakoğlu, Sayman için, "Yaşamı boyunca ders veren bir modeli kaybettik" dedi.

Durakoğlu baro önünde yaptığı açıklamada Sayman için şunları söyledi: "Hep insan hakları adına mücadeleyi simgeledi. 'Hukuk sanattır' demişti. Hem gerçek bir hukukçuydu hem gerçek bir avukattı hem de gerçek bir sanatçıydı. Geriye dönüp baktığımızda bıraktığı çok şey vardır. Hukuka, sanat yönüyle bakan, olduğu gibi görünen bir insandı. Sanata olan ilgisinden avukatlığı da bütün yaklaşımları içinde barındırdığı bir temele dayandırırdı. Çok büyük bir değeri yitirdik. Allah'tan rahmet diliyorum."

BEYOĞLU BELEDİYE BAŞKANI: ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK
Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da törende konuştu. Yıldız, "Hepimizin başı sağ olsun. Bir avukat olarak savunmanın kutsallığına inanan biriydi. Akademisyenliğinden çok şey öğrendik. İstanbul Baromuzun başı sağ olsun. Avukat meslektaşlarımız örnek alacak, hep hayırla anacağız" ifadelerini kullandı.

KERESTECİOĞLU: AYRIMCILIK TABİATINDA OLMADI
HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise Sayman'ı şu sözlerle anlattı: "Arkasından konuşmak zor... Kaç başkanın kapısı hiç kapanmaz, kaç başkan yanında güvenlikle gezmez? Onun zamanında insan hakları merkezi, CMK servisi, kadın hakları merkezi daha aktif çalışırdı. Adli yardımı çalışır hale getirdi. Hayatımızın en özgürlükçü dönemini onunla yaşadık. Her zaman cezaevindeki mahpuslar için çaba gösterdi. Hiç çekinmeden kim ne der demeden barış için akil insanların içinde yer aldı. İlk başörtülü avukatın ruhsatı onun döneminde oldu. Ayrımcılık hiç tabiatında olmadı. Yargılanırken hakimlerin, savcıların ezberini bozardı. Bize simit ve peyniri kazandırdı. Dans eden kaç başkan vardır. Biz Yücel Sayman'ı çok sevdik. Onu sevmeye devam edeceğiz."

TANRIKULU: GÖVDESİNİ ORTAYA KOYARAK YANIMIZDA DURDU
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Sayman için, "Kimsenin bize selam vermediği zamanlarda gövdesini ortaya koyarak yanımızda durdurdu" dedi ve şöyle devam etti: "Bize avukatlığın bulaşıcı olduğunu öğretti. Dayanışmadan hiçbir zaman geri durmayan bir büyüğümüzdü. Bir kez daha anısı önünde saygıyla eğiliyorum"

POLAT: TEBESSÜMLE HATIRLAYACAĞIM
Evrensel gazetesi Genel Fatih Polat, Sayman gazeteye yazdığı yazıları el yazısıyla yazdığını söyleyerek, "Tanıdığım en hesapsız insanlardan biriydi. Unvan sevmezdi. Kendisine abi denmesini de sevmezdi. Onu hep tebessüm ve minnetle hatırlayacağım" dedi.

 

ÜNİVERSİTEDEN ÖĞRENCİLERİ, ASİSTANLARI: HER ZAMAN ARAMIZDA OLACAK
Sayman'ın öğrencileri ve asistanları da törene mesaj gönderdi. Mesajda şu ifadeler yer aldı, "Hocamız en önce çok iyi bir insan, kibar bir insandı. Hocamız, insan ötekileştirmeyen hiçbir zaman kişileri ırkı, dili, mezhebi ile ayırmayan bir insandı. Türkiye'nin tam da ihtiyaç duyduğu ortak paydaşları zenginleştiren bir insandı. Benim hocam doğa, insan, felsefe, edebiyat severdi. Benim hocamın gönlü zengindi. Tam bir bilim insanıydı. Yenilik peşinde koşardı. Gerçek bir insan hakları ve demokrasi savunucusuydu. Benim hocam kadın hakları savunucusuydu. O her zaman aramızda olacak. Hiç kimseyi incitmediniz. Toprak da sizi incitmesin."

ERCAN KANAR: CESUR BİR HUKUKÇUYDU
Törende son olarak hukukçu Ercan Kanar konuştu. Kanar şunları dedi: "Baro başkanı olduğu dönem İstanbul Barosu tarihinin en özgürlükçü dönemini yaşadı. Aynı zamanda İnsan Hakları Derneği'nin kurucu üyelerindendir. Cesur bir hukukçuydu. Asla şoven olmadı. Burjuva milliyetçisi olmadı. Her zaman halkların kardeşliğini savundu. Onu her zaman insan hakları mücadelemizde anacağız, hatırlayacağız."

Sayman'ın cenazesi bugün ikindi vakti Şakir’in Camisi'nden kaldırılıp Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek.