Gündem
08 Haz 2010 10:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:21

İSRAİL'İ ELEŞTİREN YAZAR KOVULDU MU İSTİFA MI ETTİ?

İsrail'e yönelik sözleri nedeniyle tepki çeken duayen gazeteci Helen Thomas, emekli olduğunu açıkladı.

İsrail’e yönelik sözleri nedeniyle tepki çeken duayen gazeteci Helen Thomas, emekli olduğunu açıkladı. ’Helen’in kovulduğu’ yorumları yapılıyor.  

İsrail’in Gazze’ye yardım gemilerine yaptığı operasyonun ardından Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs’i ’İsrail’i neden kınamıyorsunuz? Bunu başka bir ülke yapsa çoktan silaha sarılırdık’ sözleriyle terleten 90’lık muhabir Helen Thomas emekli olduğunu açıklayarak, gazeteciliğe veda etti.

1960’tan beri tüm ABD başkanlarını izleyen, Beyaz Saray’ın en eski muhabiri Thomas’ın istifa kararının, geçen hafta Yahudilere ilişkin sözlerinin hemen ardından gelmesine dikkat çekildi. Thomas’ın çalışmakta olduğu ajanslardan Nine Speakers da duayen Beyaz Saray muhabiri ile yollarını ayırdığını açıkladı. Ajansın başkanı, Ortadoğu’ya dair yorumları yüzünden onunla artık çalışamayacaklarını duyurdu. Bu açıklama, ’kibarca kovulma’ tezlerini güçlendirdi.

Akşam gazetesinin haberine göre Beyaz Saray’ın basın toplantılarında en sert sorularıyla tanınan Helen, geçen hafta ’Yahudiler Filistin’den def olup gitsinler. Polonya ve Almanya’ya dönsünler’ dediği için eleştiri oklarının hedefi olmuş ve sözleri nedeniyle özür dilemişti. Ancak, bu özür dahi öfkeli Yahudileri sakinleştirememişti.

OBAMA’NIN EKİBİ TEPKİLİ

İstifanın ardından CNN’e konuşan Beyaz Saray Basın Sekreteri Ari Fleischer ’Thomas ne yazık ki korkunç şekilde bitirdi. Eğer birisi çıkıp, ’Tüm siyahlar Afrika’ya geri dönsün’ dese, çoktan işlerini kaybetmiş olurdu. İnsanların tolere edemeyeceği yorumlardan birini yaptı. Bir etnik veya dini grubun geldiği yere geri dönmesi gerektiğini söylemek korkunç bir şey. Ben de bir Yahudiyim ve İsrail’de yaşayan akrabalarıma oradan gitmelerini söylüyor’ dedi.