Gündem
20 Şub 2023 09:24 Son Güncelleme: 20 Şub 2023 09:39

İsrail'e götürülen 'Ester Kitabı' parşömenlerinde yeni gelişme

Depremde zarar gören Hatay'da bulunan Antakya Sinagogu'ndan kurtarılan ve İsrailli arama kurtarma ekipleri tarafından İsrail'e götürülen tarihi 'Ester Kitabı' parşömenleri Türkiye'ye iade edildi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Antakya Yahudi Toplumu Başkanı Şaul Cenudioğlu ve eşi Tuna Cenudioğlu da hayatını kaybetmiş, tarihi Antakya Sinagogu da hasar görmüştü.

İsrailli arama kurtarma ekipleri, sinagogun enkazında çalışma yaptığı sırada Tevrat’la birlikte Yahudi kutsal metinlerini oluşturan Tanah’ın bir bölümü sayılan Ester Kitabı parşömenleri bulmuştu. Parşömenler İsrail’e götürülmüştü.

İsrailli arama kurtarma kuruluşu ‘ZAKA’ gönüllüsü binbaşı Haim Otmazgin, parşömenlerin ‘yanlış ellere geçmesini önlemek için’ teslim aldığını söylemişti.

Otmazgin, parşömenleri kime emanet etmeleri gerektiğini öğrenmek için İstanbul’daki Yahudi cemaatinden bir yetkiliyle görüşeceklerini belirtmişti.

Türk Yahudi Toplumu, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İlgili Ester Kitabı parşömenleri İsrail’den teslim alınıp Hahambaşılığımızda muhafaza altındadır. Antakya sinagogumuzun tadili sonrası yuvasına dönecektir” ifadelerine yer verdi.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da “Depremlerde yıkılan Antakya Sinagogu’muzda bulunan tarihi Ester parşömeni, Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza ediliyor. En kısa zamanda eserin kendi mekanına kavuşması için diğer tüm hasar görmüş tescilli eserlerimizle birlikte Antakya Sinagogu’muzu da restore ederek Antakyalı vatandaşlarımızın ibadetine yeniden açacağız” denildi.