Gündem
22 Oca 2014 14:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:53

İsrail’de AA muhabirlerine ayrımcılığa tepki!

Avrupa Haber Ajansları Birliği, AA'nın kınama mektubunu üyeleriyle paylaştı. EANA, bir sonraki bültenlerinde olay hakkında kınama yayımlayacaklarını duyurdu.

İsrail yönetiminin AA'ya karşı uyguladığı ayrımcılığa ve çifte standarda tepkiler gelmeye devam ediyor.

Avrupa Haber Ajansları Birliği (EANA) Genel Sekreteri Erik Nylen, AA Kurumsal İletişim Direktörlüğü'nün kınama mektubuna istinaden verdiği cevapta, mektubu birliğe üye tüm haber ajanslarıyla paylaştıklarını belirtti. Nylen, ayrıca EANA'nın bir sonraki bülteninde olay hakkında bir de kınama yayımlayacaklarını açıkladı.

Aldıkları davet üzerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yabancı gazeteciler onuruna verdiği resepsiyona davet edilen AA Kudüs Temsilcisi Taner Aydın ve foto muhabiri Salih Zeki Fazlıoğlu, resepsiyon girişinde sebepsiz yere bekletilmiş, diğer gazeteciler sorunsuz bir biçimde içeri alınırken AA muhabirleri X-Ray cihazından geçirilmelerine rağmen elbisesiz üst araması yaptırmaya zorlanmıştı. Olaya tepki gösteren muhabirler, resepsiyonu terk etmişti.

Olayın ardından İsrail Başbakanı Netanyahu'ya bir mektup gönderen AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, "muhabirlerimize yönelik bu nezaketsiz uygulamayı engellemeye çalışmasını takdir ediyor, uluslararası gazeteciler onuruna İsrail Başbakanlığı tarafından düzenlenen bir etkinlikte İsrail güvenlik güçlerinin ayrımcı ve saldırgan davranışını şiddetle kınıyorum" ifadesiyle tepkisini dile getirmişti.

Olayın, sadece etik, tarafsız ve güvenilir ilkelere bağlı olan AA muhabirlerine yönelik bir ihlal olmadığı değerlendirmesinde bulunan Öztürk, bunun aynı zamanda İsrail’deki basın özgürlüğüne de genel bir saldırı olduğunu ifade etmişti.

AA Kurumsal İletişim Direktörlüğü de ayrıca bir kınama metubu yayımlayarak tepkisini dünya basını, dünya genelinde gazetecilikle ilgili çeşitli meslek örgütleri, gazetecileri korumaya yönelik kuruluşlar, EANA, Asya-Pasifik Haber Ajansları Birliği (OANA) ve Akdeniz Haber Ajansları Birliği (AMAN) ile başta İsrail'in Ankara Büyükelçiliği olmak üzere Türkiye'de bulunan çeşitli büyükelçilikler ve misyon temsilcilikleriyle de paylaşılmıştı.

Medya İşçileri Sendikası Genel Başkanı Gürsel Eser de yaptığı açıklamada "Basın özgürlüğüyle asla bağdaşmayan bu tutumu kınıyor, İsrailli yetkilileri, güvenlik bahanesiyle gazetecilere yönelik insanlık dışı bu tür uygulamalardan vazgeçmeye çağırıyoruz" ifadesine yer vermişti.