Gündem
09 Haz 2010 10:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:21

İSRAİL TEPKİSİ! REUTERS BU BIÇAĞI FOTOĞRAFTAN SİLDİ Mİ?

Reuters, Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisinde çekilen ve önce Türkiye'de yayımlanan fotoğraflar nedeniyle İsrail'de tepkilerin odak noktası oldu.

İngiliz haber ajansı Reuters, Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisinde çekilen, önce Türkiye’de yayımlanıp, daha sonra ajansın dünyaya servis ettiği fotoğraflar nedeniyle İsrail’de tepkilerin odak  noktası  oldu.

 İsrail basını Reuters’i, İsrail’e karşı önyargılı hareket ederek, fotoğrafların "can alıcı" bölümlerini bilerek kesmekle suçladı. Basın, Reuters’in, Mavi Marmara gemisinde bazı yolcular tarafından saldırıya uğradığını gösteren  fotoğrafta  yaralı askerin elindeki kanı, yanıbaşında elinde bıçak tutan kişiyi, kasti olarak "kestiğini" öne sürdü. Basın, orijinal resimlerle Reuters’in servise verdiği resimleri yan yana koyarak yayımladı.

Reuters sözcüsü ise İsrail’in Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada, "önyargı" suçlamalarını reddetti. Reuters sözcüsü, haber ajansının doğru ve tarafsız haber vermeyi ilke edindiğini, tüm görüntülerin sıkı bir editoryal değerlendirme ve elemeden geçirilip servis edildiğini ifade etti ve "söz konusu resimlerin, İstanbul’da normal editoryal uygulamalar çerçevesinde kenarları kadrajlanarak servise sunulduğunu, bıçağın herhangi bir kasıt olmaksızın görüntüden kesildiğini fark ettiklerinde de vakit geçirmeden orijinal görüntüleri yayına koyduklarını" bildirdi.

Ancak İsrail basını, Reuters’ın bunu ilk kez yapmadığını ve İsrail’e karşı önyargılı tutumunu sürdürdüğünü belirterek, ajansın 2006’da da Lübnan’daki Hizbullah ile savaş sırasında, İsrail’in Beyrut’un güneyindeki bombardımanları sırasında dağıttığı resimlerden birinde, bilgisayar grafik programı yardımıyla oynandığını kabul ettiğini hatırlattı.


ETİKETLER
#israil #reuters