Gündem
24 Kas 2023 20:53 Son Güncelleme: 24 Kas 2023 21:00

İsrail Savunma Bakanı'ndan yeni katliam sinyali: Ara bitsin, bütün gücümüzle saldıracağız

Hamas'ın saldırılarını öne süren İsrail 49 gündür Gazze Şeridi'ni bombalıyor. Çatışmaların başından bu yana Gazze'de çoğu kadın ve çocuklardan oluşan binlerce sivil canından oldu. Tüm dünya sokaklara çıkarak tek bir ağızdan ateşkes çağrısı yaptı. İsrail ve Hamas çatışmalara 4 günlüğüne ara vermeleri konusunda anlaştı. ‘İnsani ara’ adı verilen geçici ateşkes bugün başlarken İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant yeni katliamların sinyalini verdi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 49 gündür aralıksız devam ederken, Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 15 bine yaklaştı. İsrail ile Hamas arasında varılan ve ‘insani ara’ adı verilen 4 gün sürecek geçici ateşkes bugün Türkiye saati ile 08.00'de başladı. İlk günde 13 İsrailliye karşı 39 Filistinli serbest kaldı. Son gelişmeler bu yönde seyrederken İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'tan açıklama geldi.

"KISA BİR ARA, SONRASINDA TÜM GÜCÜMÜZLE SAVAŞACAĞIZ"

Savunma Bakanlığı ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Gallant, İtalyan mevkidaşı Guido Crosetto ile Tel Aviv'deki Bakanlık binasında gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Gazze'de varılan uzlaşmaya ilişkin konuştu. Gallant, "Kısa bir insani ara olacak sonrasında tüm askeri gücümüzle savaşa devam edeceğiz. Hamas'ın yok edilmesi ve esirlerin serbest bırakılması hedefini gerçekleştirinceye kadar durmayacağız. (Hamas'ın elinde) 240 esir var ve bu, kabul edebileceğimiz ve hoş görebileceğimiz bir şey değil." ifadelerini kullandı.

"7 EKİM ÖNCESİNE DÖNEMEYİZ"

Lübnan sınırında açılan cepheye ilişkin Gallant, şunları kaydetti: "Savaşmakta bir çıkarımız yok ancak düşmanlarımızı caydırmamız gerekiyor. 7 Ekim öncesine dönemeyiz. Hamas tarafından vahşi bir saldırıya uğradık sonra da Hizbullah'ın saldırısı geldi. Vatandaşlarımıza yönelik tehditlere tolerans göstermeyeceğiz."

ATEŞKESİN DETAYLARI

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün insani ara verilmesine ilişkin uzlaşma 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi. Uzlaşıya göre Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak. Serbest kalacak esirler her iki taraftan kadın ve çocuklardan oluşuyor.