Gündem
11 Oca 2014 14:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:52

İsrail eski Başbakanı Ariel Şaron öldü

8 yıldır komada bulunan İsrail eski Başbakanı Ariel Şaron yaşamını yitirdi.

2006 yılından bu yana komada olan İsrail'in eski başbakanı Ariel Şaron'un hayatını kaybettiği duyuruldu.

İsrailli doktorlar, geçtiğimiz günlerde 85 yaşındaki Şaron'un böbrek yetmezliği çektiği ve bir çok organının işlev göremez hale geldiğini açıklamıştı.

2006'DAN BERİ BİTKİSEL HAYATTA

2001 yılında başbakan olan Şaron, 2005'te hafif bir inme geçirmişti. Ama 2006 yılında geçirdiği daha şiddetli inme sonrası komaya giren Şaron, o tarihten beri bitkisel hayatta bulunuyordu.

KARISININ YANINA GÖMÜLECEK

Tel Aviv'deki Tel Haşomer hastanesinde yaşamını yitiren Şaron'un, Necef'te, 2000'de ölen karısı Lili'nin yanına gömüleceği açıklandı.

İLK AÇIKLAMA ŞIMON PERES'TEN

Şaron'un ölümü ardından ilk açıklamayı yapan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, "Arik (Şaron), milletini seven cesur bir liderdi" dedi.

Cumhurbaşkanı Peres açıklamasının devamında şunları kaydetti: "Sevgili arkadaşım Şaron son savaşını bugün kaybetti. Ülkesini ve milletini seven, milletinin de onu sevdiği cesur bir askerdi. O İsrail'in koruyucularından ve önemli mimarlarından biri oldu. Hiçbir korku tanımıyordu ve kesinlikle vizyon korkusu da olmadı. Zor kararlar almayı ve onları yerine getirmeyi bilirdi. Hepimiz onu sevdik, yokluğu çok fazla hissedilecek. Huzur içinde yatsın. Ailesine taziyelerimi gönderiyorum."

Sağlık durumun kötüleşmesi üzerine yaklaşık bir ay önce Tel Aviv'deki Tel Hashomer Hastanesi'nde ameliyat edilmesinin ardından yoğun bakım ünitesine alınan Şaron'da böbrek yetmezliği tespit edilmişti. Bundan dolayı son haftalarda sağlık durumu daha da kötüye gitmişti. Şaron, 4 Ocak 2006'da geçirdiği beyin kanamasının ardından komaya girmişti.

ARIEL ŞARON KİMDİR?

Eski İsrail Başbakanı ve ana muhalefet partisi Kadima'nın kurucusu Ariel Şaron, 14 yaşında İsrail ordusuna katıldı. Tel Aviv Üniversitesi'nde hukuk öğrenimi gören Şaron, 1967'deki "6 Gün Savaşı"nda görev aldı ve 1972'de ordudan ayrıldı. Şaron, 6 Ekim 1973'te Yahudilerin dini bayramı 'Yom Kippur'a denk geldiği için bu şekilde anılan savaşta, Mısır'ın tüm Sina Yarımadası'nı alması üzerine tekrar orduya çağrıldı.

SABRA VE ŞATİLLA'YA SALDIRI EMRİNİ VERDİ

İsrail Parlamentosu'na (Knesset) 1973 yılında giren Ariel Şaron, 1982 yılında savunma bakanı oldu. Şaron, İsrail ordusuna, Lübnan'da bulunan Filistin mülteci kampları Sabra ve Şatilla'ya saldırma emri verdi. Bu olayda 3 bin 500'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği, bin 800 Filistinlinin kayıp olduğu açıklandı. Tarihe "Sabra ve Şatilla Katliamı" olarak geçen saldırıyı araştırmak için 1973'te İsrail hükümeti tarafından kurulan Kahan Komisyonu'nda suçlu bulunan Şaron, yargılama sonucu bakanlık görevinden alındı. 1990-92 yılları arasında yerleşim bakanlığı yapan Şaron, bu süreçte 1967 savaşında İsrail'in işgal ettiği Batı Şeria ve Gazze'yi yerleşime açtı.

1998 yılında Dışişleri Bakanı olan olan Şaron, 1999'da Likud Partisi'nin lideri oldu. Şaron'un 2000 yılında polis korumasıyla Mesci-i Aksa'ya girmesi, 2. İntifada'nın başlamasına neden oldu.

2001-2006 yıllarında İsrail Başbakanı olan Ariel Şaron, 2005'de Likud Partisi'nden ayrılarak Kadima Partisi'ni kurdu. Ariel Şaron, 2006'da beyin kanaması geçirdikten sonra kaldırıldığı hastanede 8 yıl bitkisel hayatta kaldı.