Medya
21 Ara 2012 08:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:31

İSMET BERKAN'DAN ZAMAN'A TEPKİ; "ESAS HABERİ GÖRMEYİP YALAN HABER YAPMAK"

Hürriyet yazarı İsmet Berkan Zaman'ın "Köşe yazıları Genelkurmay'dan" başlıklı haberine sert tepki gösterdi

Esas haberi görmeyip yalan haberi yazan gazetecilik

İstanbul’da Ergenekon davasına bakan Ağır Ceza Mahkemesi’ne hafta başında bir rapor geldi.

Rapor, ‘İnternet andıcı davası’ diye bilinen ama sonradan Ergenekon’la birleştirilen davayla ilgili Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınan iki bilgisayar hard diskinin incelemesiyle ilgiliydi.
Bir naip hakim tarafından yapılan inceleme, bir yanıyla ‘internet andıcı’ davasını kuvvetlendirirken bir yanıyla da çok ilginç bilgiler içeriyordu.

Çok kabaca özetlemem gerekirse, rapor özetle şunu anlatıyor:

Genelkurmay Başkanlı adına davaya konu internet sitelerini işletmekte olan ‘Bilgi Destek Şubesi’ bu sitelerin yeterince okunmadığı/izlenmediğinden şikayetçi. Bu durumu düzeltmek için de bir dizi ‘halkla ilişkiler’ faaliyeti yapılıyor. Bu faaliyetlerden biri de, sitelerde yer alan haber ve yazıların, Genelkurmay’dan gönderildiği anlaşılmayacak biçimde elektronik posta ile (askerler ingilizcesi e-mail olan bu postaya ‘elmek’ adını vermiş) gazete yöneticilerine, köşe yazarlarına vs gönderilmesi. Bunun için elbette bir ‘adres listesi’ yapmak gerekiyor. İşte o listede aralarında benim de bulunduğum çok sayıda gazetecinin adı var.

Bana veya meslektaşlarıma yönelik bir suç iddiası da yok, Hürriyet yazarı Yalçın Bayer dışında kendisine gönderilen mektubu köşesine taşıdığı saptanan da yok. (Bilen biliyor, Yalçın Bayer’in köşesi zaten okuyucu mektupları yayınlayan bir köşe, Genelkurmay da maillerini sanki sade vatandaştan gönderilmiş gibi gönderiyor, dolayısıyla Bayer’in bunu köşesine koymasında da yadırganacak fazla bir şey yok.)

Gelin görün ki salı günkü Zaman gazetesinde bu mail listesinde adı geçen gazetecilerin nedense bir bölümü açık açık ismi yazılarak, Habertürk’ün web sitesinde ise sadece baş harfler verilerek bu ‘haber’ yayınlandı. Zaman’ın başlığı yalanı katmerliyordu: ‘Köşe yazıları Genelkurmay’dan.’
Naip hakimin raporundan bula bula bu ‘yalan’ı bulup üstüne atlayanları günlerdir dikkatle izliyorum, aynı rapor içinde sahiden ilgi çekici bir haber de var, acaba o gerçek ‘haber’i görebilecekler mi diye.

İsmet Berkan'ın yazısının tamamı için tıklayın