Gündem
20 Mar 2023 12:38 Son Güncelleme: 20 Mar 2023 13:45

İsmail Saymaz'ın iddiasına, İçişleri'nden ses kaydıyla yalanlama!

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, gazeteci İsmail Saymaz'ın 'AFAD depremden 36 saat sonra TSK'dan yardım istedi' iddiasına, depremin ilk anlarında AFAD Acil Durum Merkezi'nden hava aracı talep etmek için yapılan ihbarın ses kaydıyla cevap verdi.

Gazeteci İsmail Saymaz, Halk TV'deki yazısında Kahramanmaraş merkezli depremlerde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin arama kurtarma çalışmalarına geç katıldığı iddiasında bulundu. Saymaz, yazısında AFAD'ın TSK'den 36 saat sonra yardım istediğini ve Hava Kuvvetleri'nin yardımı 5 saat sonra ilettiğini öne sürdü.

ÇATAKLI: DEPREMDEN 43 GÜN SONRA GELEN İFTİRAYA SES KAYDIYLA CEVAP
Saymaz'ın bu iddiasına İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı'dan cevap geldi. Sosyal medya hesabından AFAD Acil Durum Merkezi'nden yapılan ihbarın ses kaydını paylaşan Çataklı, "Depremden 43 gün sonra gelen iftiraya, depremin henüz çözümlemesinin bile yapılmadığı ilk dakikalarından bir ses kaydıyla cevap" dedi.

AFAD DEPREMİN İLK ANLARINDA YARDIM İSTEDİ
Çataklı'nın paylaştığı ses kaydında görevlinin "Albayım hayırlı sabahlar; AFAD Başkanlık Acil Durum Merkezi'nden arıyorum. Bilmiyorum size geldi mi; çok büyük bir deprem oldu. Merkez üssü daha çözülemedi. 'Hatay tarafı' diye biz düşünüyoruz. Şimdi biz İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa; buradaki ekiplerimizi yönlendirmek için hava araçlarınızın görevlendirilmesi gerekiyor. Size zahmet ona göre bir çalışma yapabilir misiniz? Çünkü bayağı büyük bir olay, 7-8 tane hava haracı lazım bize" ifadeleriyle yardım istediği belirlendi.

 

SAYMAZ: ÇATAKLI, SÖZDE BENİ YALANLARKEN İHMALİ İTİRAF EDİYOR
Saymaz, Çataklı’nın ses kaydını paylaşması üzerine "Kayıttan da anlaşıldığı üzere AFAD, TSK’dan arama kurtarma için personel istemiyor. AFAD ekiplerini deprem bölgesine göndermek için hava aracı istiyor. Çataklı, sözde beni yalanlarken, ihmali itiraf ediyor. Çataklı’nın açıklaması üzerine yazımda yer verdiğimiz evrakı yayınlama kararı aldım" dedi.

Saymaz, yayımladığı yeni yazısında şunları kaydetti:

Hava Komutanlığı Harekat Merkezi’nin 7 Şubat’ta saat 21.35’te bağlı komutanlıklarına gönderdiği ‘Çok Acil’ mesajın ‘ilgi’ bölümünde “İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın 071613C SUB 23 TSG’li Mesajı” ifadesi yer alıyor.

Askeri evraklarda bu rakamlar 7 Şubat 2023 saat 16.13 olarak okunuyor.

Mesajda şöyle deniliyor: “Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem felaketi sonrasında yapılan çalışmalara destek vermek üzere personele ihtiyaç duyulduğu ve arama kurtarma konusunda uzman/gönüllü yeterli sayıda personelin yapılan çalışmalara destek vermek amacıyla görevlendirilmesi ilgi mesajı ile talep edilmiştir.”