Medya
11 Haz 2019 09:04 Son Güncelleme: 11 Haz 2019 09:14

İsmail Küçükkaya'nın moderatör olmasını kim istedi?

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayları Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu'nun katılacağı açık oturuma dair kulis bilgiler aktardı

Gazeteci İsmail Küçükkaya'nın oturumun moderatörü olması teklifinin Binali Yıldırım'dan geldiğini söyleyen Zeyrek, İmamoğlu'nun bunu 'tereddütsüz' kabul ettiğini kaydetti.

Deniz Zeyrek, Sözcü'de "Açık oturum deyip geçmeyin" başlığıyla yayımlanan yazısında şunları kaydetti: 

Türkiye uzun süre sonra ilk kez bir seçimde yarışan iki siyasetçiyi aynı ekranda görecek. İstanbul adayları Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım, gazeteci İsmail Küçükkaya'nın yönetiminde 16 Haziran'da saat 21:00'de bir ortak yayına katılacaklar. Biliyorsunuz, iki aday da yayın konusunda hem fikir olunca, AK Parti Mahir Ünal'ı, CHP Engin Altay'ı görevlendirmişti. Daha önce duayen gazeteci Uğur Dündar'ı öneren Binali Yıldırım, Dündar tartışmayı yönetmeyi reddedince bu kez İsmail Küçükkaya'yı teklif etti. İmamoğlu da tereddütsüz kabul etti.

Ünal ve Altay, adayların ve parti liderlerinin görüşleri doğrultusunda programın formatını da konuştu. İlk başta toplam 20 soru sorulması ve her adaya iki dakika süre verilmesi konuşuldu. Ancak, bu tür bir kararın hem adayları hem programı yönetecek olan gazeteciyi kısıtlayacağı görüşü hakim olunca, format tamamen İsmail Küçükkaya ile adaylara bırakıldı.

Programda İsmail'in, ABD'deki başkan adaylarının tartışmalarında olduğu gibi  aynı soruyu iki adaya birden yöneltip, her birine aynı süreyi vererek yanıtlarını alması bekleniyor. ABD'de en son 2016'da H.Clinton ile D. Trump arasındaki yarışı biri ABC'den(kadın), diğeri CNN'den(erkek) iki moderatör yönetmişti (İki yönetici olmasını, birinin kadın, diğerinin erkek olmasını özellikle vurguladım. Çünkü, tartışmayı İsmail ile birlikte HaberTürk'ten Didem Arslan Yılmaz'ın yönetmesi, hem iki aday, hem Türkiye açısından da çok şık bir görüntü ortaya çıkarırdı diye düşünüyorum). ABD'deki tartışmada konu başlıkları bir araştırma şirketi tarafından tespit ediliyor ve o soruları stüdyoya alınan seçilmiş vatandaşlar soruyor.