Gündem
16 Eki 2012 13:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:16

İSMAİL KÜÇÜKKAYA VE İLBER ORTAYLI'DAN YENİ KİTAP; ''CUMHURİYETİN İLK YÜZYILI''(MEDYARADAR- ÖZEL)

İsmail Küçükkaya ve İlber Ortaylı'nın kitabı “1923 Cumhuriyetin İlk Yüzyılı 2023” piyasaya bugün çıktı.

Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya ve tarihçi İlber Ortaylı’nın kitabı “1923 Cumhuriyetin İlk Yüzyılı 2023” piyasaya bugün çıktı.

Küçükkaya kitabıyla ilgili "Cumhuriyetimizin kuruluş öyküsünü yazmaya çalıştık. Cumhuriyet’e giden yolda Osmanlı’nın son dönem modernleşmesinden başladık. Atatürk ve silah arkadaşları, Cumhuriyet’imizin kurucu kadrosu ile devam ettik. 1923’den günümüze bütün siyasal gelişmeleri, toplumsal olayları yorumlamaya çalıştık." dedi..

Medyaradar'ın usta röportajcısı Yüksel Şengül, İsmail Küçükkaya ile kitabı hakkında konuştu..

İŞTE O RÖPORTAJ :

Bugün kitabınız çıkmış, kitap raflarında gördük. Sürpriz… Anlatır mısınız, detay verir misiniz ne kitabı ?
Ankara da yaşadığım dönemden beri  İlber Ortaylı hocamla sık sık buluşuruz. Yemeklere gideriz. Bunların her birinde Tarih, Türkiye, insan, hayat, İstanbul, Ankara, Atatürk gibi çok çeşitli konularda sohbetler ederiz. 2008 sonunda yeni görevim nedeniyle İstanbul’a gelince de buluşmalarımız aralıksız devam etti. İstedim ki bu derinlikli yorumlar, bu Türkiye okumaları, bu Atatürk ve Cumhuriyet analizleri ben de kalmasın. Hocamızın bana aktardığı bu zenginlikleri okurlarımızla paylaşalım. Kitabın çıkış noktası budur.

Kitap da ne anlattınız ?
Cumhuriyetimizin kuruluş öyküsünü yazmaya çalıştık. Cumhuriyet’e giden yolda Osmanlı’nın son dönem modernleşmesinden başladık. Atatürk ve silah arkadaşları, Cumhuriyet’imizin kurucu kadrosu ile devam ettik. 1923’den günümüze bütün siyasal gelişmeleri, toplumsal olayları yorumlamaya çalıştık. İlber Hoca’da ilk kez en yakın dönem tarihi okumalarını bizim için yaptı. İnönü, Celal Bayar, Menderes, Demirel , Özal, Ecevit, Türkeş, Erbakan gibi siyasal tarihimizin en önemli figürlerini analiz etti. Ve yine ilk kez günümüz siyasilerini Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül’ü, 2023’e kadar geçecek süreye ilişkin görüş, yorum ve öngörülerini bizimle paylaştı. Tamamı özel ortamlarda İlber Hoca ile Cumhuriyet muhabbetleri yaptık. Soruları ben sordum hocamız yanıtladı. Benim için de gurur verici bir olay oldu.