Gündem
24 Kas 2023 20:28 Son Güncelleme: 24 Kas 2023 20:31

İslam düşmanı Hollandalı Avrupa'nın da hedefinde!

Hollanda'daki genel seçimlerden aşırı sağcı Geert Wilders'ın zaferle çıkması Avrupa'da da geniş yankı uyandırdı. Batı medyası Geert Wilders'ın seçim zaferini hayal kırıklığı olarak yorumladı.

İslam karşıtı söylemleriyle bilinen Geert Wilders'ın liderliğini yaptığı Özgürlük Partisi Hollanda'daki genel seçimleri kazandı. Aşırı sağcı Wilders'ın seçimi kazanması Hollandalılar başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerini de hayal kırıklığına uğrattı.

Wilders'ın partisi parlamentodaki 150 sandalyeden 37’sini kazandı ve başbakanlık için en güçlü aday haline geldi.

HOLLANDALILAR SEÇİM SONRASI PROTESTOLAR DÜZENLEDİ

Sonuçların açıklanması sonrası dün Hollanda'nın birçok şehrinde insanlar sokaklara döküldü. Utrecht ve Amsterdam'da bine yakın kişi toplandı. Irkçılığa ve İslamofobiye karşı gösteri yapan grup 'Özgür Filistin', 'Sevgi nefretten üstündür' sloganları attı.

İngiliz Guardian gazetesi şok edici zaferin Avrupa'da aşırı sağın yükselişini doğruladığını belirttiği analizinde "Helsinki'den Roma'ya, Berlin'den Brüksel'e, aşırı sağ partiler anketlerde istikrarlı bir şekilde yükseliyor.

İNSAN HAKLARI TEHLİKEDE

Göç, İslam ve AB karşıtlığı aşırı sağın uzun süre boyunca temel dayanaklarıydı. Pandemi ve Ukrayna savaşı sonrası patlak veren derin hayat pahalılığı krizi ana akım siyasetçilere karşı güvensizliğe neden olurken, bu partilerin cazibesini daha da arttırdı." ifadelerini kullandı.

Gazete başka bir analizinde Wilders'ın İslam karşıtı düşünceleri ile tanındığını, camileri kapatmak ve başörtüsünü yasaklamak istediğini hatırlatarak seçim sonucunun insan hakları ve güvenlik açısından endişe oluşturduğunu yazdı.

HOLLANDA DA AB'DEN AYRILABİLİR

Independent gazetesi de seçim sonuçlarını 'şoke edici' olarak değerlendirirken Wilders'ın zaferinin ardından Hollanda'nın İngiltere'yi takip ederek AB'den ayrılabileceğini iddia etti.

Wilders'ın seçim kampanyasında Hollanda'nın Avrupa Birliği'nden ayrılması için bir referandum yapılmasını talep ettiğini hatırlatan Independent, aşırı sağcı liderin bir televizyon kanalında yaptığı açıklamaları yeniden gündeme taşıdı.

ABD'DE SOĞUK DUŞ ETKİSİ YAPTI

ABD'li yayın organı CNN'e konuşan analistler, Wilders'in zaferinin Hollanda ve Avrupa siyaseti açısından endişelere neden olduğunu öne süren CNN, AB'de aşırı sağın yükselişine dikkat çekti ve kurulacak koalisyon hükümetinin neye benzeyeceğinin belirsiz olduğunu vurguladı.