Gündem
25 Tem 2019 08:59 Son Güncelleme: 25 Tem 2019 09:04

“İşkenceyle öldürüldü” denilen ünlü ozan ilk kez konuştu

Uygur halk ozanı Abdurehim Heyit'in cezaevinde öldürüldüğü iddiaları Türk âlemini sarsmış, dünya medyasında yankılanmıştı. Ancak bir süre sonra Heyit'in hayatta ve sağlıklı olduğu ortaya çıkmıştı.

Uygur halk ozanı Abdurehim Heyit'in cezaevinde öldürüldüğü iddiaları Türk âlemini sarsmış, dünya medyasında yankılanmıştı. Ancak bir süre sonra Heyit'in hayatta ve sağlıklı olduğu ortaya çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Çin gezisi sırasında Uygur konusunun rant için istismar edildiğini, bunun bedelini de Türklerin ve Türkiye'nin ödediğini söylemişti.

Abdurehim Heyit'i Urumçi'de Milliyet’ten Gökhan Karakaş buldu. Cezaevine girmediğini, yorumladığı bazı ezgiler nedeniyle 2 hafta polis kontrolünde soruşturma geçirdiğini söyleyen Heyit, "Yaptığımın suç olmadığı anlaşıldı" dedi.

Görüşmeye izin veren Çin Komünist Partisi yetkilisi ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi Hükümeti Dış ilişkiler Başkan Yardımcısı Zhang Zhisheng "Sizi ve tüm Türk halkını sıcaklıkla karşılıyoruz. İlk kez bir Türk gazeteci önde gelen bir sanatçımızla aile ortamında bir araya geldi ve bu bizi çok memnun etti. Çin ve Türkiye her zaman iyi ilişkiler kurmuş bir ülkedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan yakın zamanda ülkemize geldi. İki ülkenin arasındaki dostluğun artacağını temenni ediyoruz" dedi.

Yorumladığı halk ezgileri nedeni ile iki hafta polis kontrolünde tutulduğunu söyleyen Abdurehim Heyit, işkence gördüğünü yalanladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy, Çin makamlarına ve BM Genel Sekreterliğine çağrıda bulunmuştu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de sosyal medyadan tepki göstermişti. Ama Heyit'in yaşadığını gösteren videoyu Çin yayınlanmıştı. BBC başta olmak üzere Batı medyasının şüpheli bulduğu videodan sonra hiçbir yayın yapılmayan ve kendisinden haber alınamayan Heyit, dünyada ilk kez konuştu. Heyit, "8 yıl ceza alıp hapishanede yattınız mı?' sorusuna, "Bazı sorunlar nedeniyle cezai soruşturmayı kabul ettim. Soruşturma bitti ve suçsuz olduğum anlaşıldı. Sadece şüpheli olarak 2 hatta polis kontrolünde kaldım" dedi.

Türk halkının Türkiye'de yaşan Uygur toplumunun kendisini çok merak ettiğinin hatırlatılması üzerine gözleri dolarak konuşmakta güçlük çeken Heyit, "İyiyim, tüm Anadolu'ya selam ve sevgiler" dedi. Çin'in geleneksel 12 makamının hepsini yorumlayabilirken özgün etnik ezgileri modern şekilde seslendirebilen Orta Asya'nın en ünlü ozanı Heyit, gösterilen sevgi ve ilginin kendisini çok mutlu ettiğini duygusal şekilde dile getirdi.

“DEVLET SANATÇISIYIM”

Heyit, "İstanbul'a ilk 1992 yılında gezmek için geldim. 2015 ve 2016'da iki kez geldim. Kültürden edebiyata kadar çok ortak noktamız var. İstanbul'a tekrar gelmeyi istiyorum" dedi. Uygurların 1300 yıllık tarihini ve kültürünü günümüze taşıyan Heyit, Uygur Türklerinin geleneklerini en iyi anlatan sanatçı olarak tanınıyor. Heyit, "Kaşgar'da doğan bir Uygurum. 56 yaşındayım ve 5 yaşından beri yerel müzikle ilgileniyorum, dutar çalıyorum. 1981'den beri Çin Merkezi Etnik Müzik ve Dans Topluİuğu'nda çalıyor, devletten ayda 10 bin yuan maaş alıyorum. Bestekâr ve müzisyen olarak Uygur ezgilerini yorumluyorum. Ulusal düzeyde sanatçı olmaktan gurur duyuyorum" dedi.

Heyit, sözlerine "Çin'de yaşayan Uygur halkı için bir sorun yok. 1999'a kadar Pekin'de çalıştığım dönemde yaşanmıyordu ve şimdi de bir sorun yok. Çinli bir sanatçı olarak milli dayanışmaya çok inanıyorum. 56 etnik grubun yaşadığı Çin'de herkesin eşit olduğunu söylemek istiyorum" ifadelerini kullandı.