Gündem
05 Tem 2016 12:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:22

IŞİD’ten Gaziantep’i işgal planı: ‘Kardeşleri’ işyeri ve apartmanlarda saklarız

100 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Tren Garı katliamına ilişkin iddianameden IŞİD’in Gaziantep’i ele geçirme planı ortaya çıktı.

Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın hazırladığı 500 sayfalık iddianamede, IŞİD’in Gaziantep Emiri Yunus Durmaz’ın, Ankara Gar, Suruç, Diyarbakır ve Sultanahmet saldırılarının talimatını veren ve ‘IŞİD emiri’ diye anılan İlhami Balı’ya gönderdiği mesajla Gaziantep’i işgal planından bahsettiği yer aldı.

Önceki gün basına düşen soruşturma dosyasındaysa, Balı’nın telefonunun dinleniyor olmasına rağmen defalarca Türkiye’ye girip çıktığı belirtilmişti.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre mesajında ‘gizlilik’ uyarısı yapan Durmaz, üç ayda 400 militanın kente yığılmasının zor olduğunu ve aceleci davranılmasının hata getireceğini söyledi.

Kentte yapılanırken ‘hedef şaşırtmak’ için hazırlığın PKK’ya karşı Müslümanları korumak amaçlı olduğunun söylenmesini öneren Durmaz, harekete geçme zamanı ve örgütlenme şekliniyse şu sözlerle açıkladı: “Şu an Antep’te yalnızca Arapların çalıştığı işler var. Ayakkabıcılık gibi terlikçilik gibi içerde takriben 50 tane adam çalışıyor. Türklerden dikkat çekmeyecek biri gelir, iki katlı bir yer tutar, işyerini açar ve içerde yalnız Arapları çalıştırarak en az 50 kişiyi barındırır. Böylelikle işyeri adı altında kardeşleri saklarız. Bunun gibi beş yer açarsak işimizi görür.”

Durmaz’ın barınmayla ilgili önerileri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen intihar saldırılarının faillerinin Fatih’te ev kiralamalarıyla yeniden gündeme gelen kayıtsız evlerle ilgili bir bölüm de açığa çıktı.

‘Binalarda 110 kişiyi saklayabiliriz’

Durmaz önerilerine şöyle devam etti: “Yalnızca Arapların kaldığı binalar var. Bunları yıllık kiralayarak kardeşleri koyabiliriz. Misal ben Arapların binasında oturuyorum. Binada 38 daire var. Her birinde en az dört kişi kalır. Bu da demek olur ki en az 11o kişiyi saklayabiliriz.”

Durmaz’ın Balı’ya gönderdiği mesajlardaki askeri bilgilerse şöyle: “Alınan askeri malzemelerin acil lazım olmayanları gömülsün, amel (eylem) günü çıkarılsın. Sadece amel günü patlatılması şartıyla alabilen bütün kardeşlerin (eylemcilerin) araç alıp askeri tarafa teslim etmesi ve onların da patlayıcılarının hazırlanması. Bu şekliyle araba almayı kabul eden en az 10 kardeş biliyorum ve bunlar ikişer tane araba alabilirler.”

Notlarda, IŞİD’in Gaziantep hücrelerine bağlı 150 kişiye canlı bomba, bombalı saldırı ve silahlı eğitim verdiğini söyleyen Durmaz, ayrıca bu kişileri 120 dolar ile 690 dolar arasında değişen miktarda maaşa bağladığını da aktardı.