Kültür Sanat
01 Şub 2022 07:07 Son Güncelleme: 01 Şub 2022 07:09

İş Bankası’ndan yönetim değişikliği kararı! O isim görevden alındı…

İş Bankası, İş Kültür Yayınları’nda yönetim değişikliğine gitti. Ahmet Salcan, yaklaşık 17 yıldır sürdürdüğü İş Kültür Yayınları Genel Müdürlüğü ve Genel Yayın Yönetmenliği görevinden alındı.

İş Bankası, İş Kültür Yayınları’nda yönetim değişikliğine gitti. Çalışma hayatına İş Bankası Teftiş Kurulu’nda “müfettiş yardımcısı” olarak başlayan, daha sonraki yıllarda Hommer Kitabevleri’ni kuran Ahmet Salcan, yaklaşık 17 yıldır sürdürdüğü İş Kültür Yayınları Genel Müdürlüğü ve Genel Yayın Yönetmenliği görevinden alındı.

Salcan, İş Kültür Yayınları çalışanlarına, birlikte kat ettikleri mesafeye ilişkin veriler de paylaştığı bir teşekkür mesajı gönderdi.

MADDİ KAZANÇLARI KİTAP FİYATLARINI DÜŞÜREREK YANSITTIK

T24’ün haberine göre, Ahmet Salcan’ın paylaştığı mesaj şöyle:

"İş Bankası Kültür Yayınları ile 1.10. 2005 tarihinde başlayan yolculuğum 31.1.2022 tarihi itibariyle sona erecektir. On yedi yıla yakın bu süreçte sizin gibi değerli insanlarla ülkemizin akademik ve kültür-sanat hayatına katkıda bulunmaya gayret ettim. Eserlerinizle yayınevimize can suyu verdiniz. Emek ve desteklerinizden dolayı yayınevimiz adına da çok teşekkür ederim.

Bu on yedi yılda birlikte gerçekleştirdiklerimize kısaca değinmek isterim.

Bir külliyat oluşturduk: Başta Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi olmak üzere, Modern Klasiklerden Çocuk Klasiklerine, Türk Edebiyatı Klasiklerinden Biyografi Dizisine, Bilim ve Sanat kitaplarına okurun heyecanla bir yenisini beklediği diziler yarattık.

Göreve başlar başlamaz yaptığım ilk işlerden biri çocuk yayınları alanına girmekti. Bugüne kadar on milyonlarca kitabı çocuklarımıza ulaştırabildik; geleceğin nitelikli okurları bu kitaplarla büyüdü. Son on altı yılda etrafınızda eline İş Bankası kitabı değmemiş çocuk var mı? (Keşke daha da fazlasını yapabilseydik.) Bu çocuklarımızın ileriki yaşlarında nitelikli kitaplar yayımlayan yayınevlerinin takipçileri olacaklarından emin olabilirsiniz.

Rakamlardan söz edecek olursam, İş Bankası Kültür Yayınları 1956-2005 tarihleri arasında toplam 838 başlıkta kitap yayımlamışken, 2005-2021 döneminde portföye kattığımız yeni başlık sayısı 4576’dır. Göreve başladığım 2005 yılında 300 bin adete yakın kitap satılırken, 2021 yılında 18 milyon adetin üzerindeki kitap satışlarıyla Türkiye yayıncılık rekorlarını kırdık.

Nitelikten bahsetmeye gerek dahi duymuyorum: Hangi siyasi görüşten olursa olsun, yayımladığımız kitaplarla toplumun her kesimine hitap etmeye çaba gösterdiğimizin teyidi portföyümüze bakıldığında kolaylıkla görülebilir.

2006 yılından itibaren şirketimiz her yıl kâr etmiştir; bunu da ana sermayedarın maddi katkısıyla değil, nitelikli kitap seçen kadromuzun emekleri, düşük kâr marjlarıyla kitap üreten-satan ve tasarrufa dikkat eden ekibimizin becerisiyle başarabildik. Bu süreçte kitaptan kazandığımızı yine okurlarımıza ve sektörün bileşenlerine aktarmaya gayret ettiğimizi belirtmek isterim. Biriken maddi kazançlar, alt gelir gruplarındaki insanların da kitap alabilmesini sağlamak amacıyla kitap fiyatlarına yansıtılmıştır. Zira şiarımız “yayımladığımız her kitap okura ulaşabilsin ve okunsun” olmuştur.

Okurlarımızın yayımladığımız kitaplara kolayca erişebilmesi için, Trabzon’dan Diyarbakır’a, Konya’dan Eskişehir’e, Kayseri’den Samsun’a Anadolu’nun birçok kentinde sayısı yirmi yediye ulaşan kitabevi açtık, ileriki yıllarda açılacak kitabevlerimizi de bu perspektifle planladık.

Ama ve ama, 138’i son 17 yılda aramıza katılan 140 vefakâr çalışma arkadaşım olmasaydı, bu işler kesinlikle başarılamazdı. Editoryal kadrosundan üretim, tasarım, satış, muhasebe, kitabevi ve depo kadrolarına kadar her biri azimle, özveriyle ama en önemlisi severek çalışan ekibin kaptanı olmaktan hayatım boyunca gurur ve şeref duyacağım.

Pek tabii ki bir müddet daha sizinle İş Bankası Yayınları’nın Genel Müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni olarak çalışmayı isterdim. Ama ana sermayedar olan kurumun verdiği kararı sorgulamadan kabul etmem, iş hayatına müfettiş olarak başladığım bu kurumda aldığım iş terbiyesinin gereğidir. Hele ki burası Atatürk’ün kurduğu bir kuruma ait ve ilk kaptanlığını da Hasan Âli Bey’in üstlendiği bir yerse… Neticede şahıs ve makamlar geçici, kurumlar bâkîdir.

Aynı denizlere açılacak başka yelkenlilerde görüşmek niyetiyle, her şey için tekrar teşekkür ederim.

Saygılarımla.”

AHMET SALCAN KİMDİR?

Ahmet Salcan, 1963 yılında Sinop’un Gerze ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Gerze’de tamamladıktan sonra ODTÜ Siyaset Bilimi/Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu.

Çalışma hayatına, İş Bankası Teftiş Kurulu’nda “müfettiş yardımcısı” olarak başladı. Dört yıl sonra bankacılık sektöründen ayrılarak özel sektörde mali işler alanında çalıştı, yöneticilik görevlerinde bulundu.

1995 yılında yayın sektörüne girdi ve ihtisas kitapçılığında iz bırakan Homer Kitabevleri’ni kurdu. 2005 yılında ilk çalıştığı kurum olan İş Bankası’ndan gelen teklifi kabul ederek İş Kültür Yayınları Genel Müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni oldu.