Gündem
12 Tem 2014 13:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:26

İranlı kadın gazeteciye 2 yıl hapis ve 50 kırbaç

Yargılandığı mahkemede savunma yapmasına izin bile verilmeyen İranlı kadın gazeteciye 50 kırbaç ve 2 yıl hapis cezası geldi.

İran'da 'hükümet karşıtı propaganda' yaymakla suçlanan kadın gazeteci Marziye Resuli'ye iki yıl hapis ve 50 kere kırbaçlanma cezası verildi.

Salı günü Tahran'ın insan hakları ihlalleri ve kötü muameleyle birlikte anılan Evin hapishanesine götürülen Resuli rejim tarafından yıllardır baskı altında tutuluyordu.

SAVUNMA YAPMASINA İZİN VERİLMEDİ
Milliyet gazetesindeki habere göre, 2009'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra protesto gösterilerine katılmakla suçlanan Resuli, reform yanlısı gazetelerde edebiyat yazılarının yanısıra "Üç Gün Önce" adlı blogunda İran hakkında güncel yazılar kaleme alıyordu.
DenemeOcak 2012'de BBC'nin Farsça servisiyle işbirliği yaptığı öne sürülerek gözaltına alınan Resuli, aylar sonra kefalet karşılığında serbest bırakılmıştı. Savunma yapmak için ağzını bile açmasına izin verilmeyen temyiz duruşması sonrasında Resuli, polise teslim olmadan önce hakkında kesinleşen kararı Twitter üzerinden duyurdu.

SON BİRKAÇ AYDA 3 İRANLI GAZETECİ HAPSE ATILDI
Yaklaşık bir yıl önce seçilen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani konuşmalarında sık sık açılım ve özgürleşme konularını işlese de Resuli'yle birlikte son birkaç ayda üç İranlı gazeteci hapse atıldı. New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) verilerine göre İran'da 32 gazeteci demir parmaklıklar ardında.