Gündem
22 Oca 2012 11:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:15

İRAN'IN VAZGEÇEMEDİĞİ İNGİLİZ SEVDASI!

Sesimizin İngiltere'deki seyirciye ulaşması için elimizden geleni yapacağız.

Emadi konuya ilişkin A.A’ya gönderdiği basın açıklamasında, "İngiliz hükümetinin medya denetleme kurumu Ofcom’un, Press TV Genel Müdürünün Ofcom Genel Müdürüne bu ay gönderdiği mektuba yanıt vermeden, Press TV’nin İngiltere’de yayın yapmasını yasakladığını ve Sky dijital uydu platformundan Press TV’yi çıkardığını" bildirdi. Ofcom’un geçen ay ise, Londra’daki Press TV Limited’i 10 saniyelik bir haberi yayımladığı gerekçesiyle 100 bin sterlin para cezasına çarptırdığını kaydeden Emadi, bunun ardından da Press TV Limited’in lisansının "kanalın yayın kontrolünü sağlayamadığı" gerekçesiyle iptal edildiğini belirtti. Emadi, "Ofcom’a soruyoruz; eğer Press TV Limited’in yayınlar üzerinde kontrolü yoksa, neden ceza alıyor, eğer kontrolü varsa, neden lisansı iptal edildi?"

Ofcom’u çelişkili davranmakla suçlayan Emadi, Press TV’nin son yıllarda İngiliz hükümeti ve monarşisini eleştiren yayınlara yer verdiğine dikkati çekti. Emadi, Ofcom’un "hükümetin kuruluşu olmadığını" söylediğini ancak bu kuruluşa tüm yetkinin ve finansal kaynağın İngiliz hükümeti tarafından verildiğini bildirdi. Emadi son dönemde, İngiltere’nin Irak ve Afganistan gibi ülkelerdeki rolü, İngiliz kraliyet ailesinin Bahreyn ve Suudi Arabistan gibi Körfez ülkeleriyle yakın ilişkileri ve son dönemde ülkede artan protestolara geniş yer verdiğini aktardı.

Wikileaks belgelerinin "Londra ve Washington’un Press TV’yi susturmak için yollar aradığını" ortaya koyduğunu kaydeden Emadi, "İngiltere Kraliyet ailesinin medya kolu" olarak tanımladığı Ofcom’un ise Press TV’nin İngiltere’deki yayınlarına son verme yönünde çaba sarf ettiğini belirtti. Press TV’nin haber direktörü Hamid Emadi açıklamasında, "Ancak Ofcom modern çağda, kitle iletişim çağında olduğumuzu ve bilgi akışını engellemenin imkansız olduğunu gözden kaçırmıştır. Press TV, sesinin İngiltere’deki seyirciye ulaşması için elinden geleni yapacaktır" ifadelerine yer verdi. Ofcom, geçen ay Press TV’ye 100 bin sterlin para cezası vermişti. Ofcom bu cezayı Press TV’ye, 2009 yılında ABD dergisi Newsweek için çalışan İranlı gazeteci Maziar Bahari ile gözaltındayken yapılan röportajı yayınlaması nedeniyle vermişti. Press TV’nin verilen para cezasını ödemediği gerekçesiyle lisansının dün iptal edildiği açıklanmıştı. Ofcom açıklamasında, "Press TV’nin cezayı ödemek istemediği ve ödeyemediği gerekçesiyle lisansının iptal edilmesine karar verildi" denilmişti.

Açıklamadan kısa bir süre sonra ise, BSkyB dijital uydu platformunun 515’inci kanalından yayın yapan Press TV, bu sistemden çıkarıldı. Press TV’ye bazı İngiliz siyasetçileri de destek veriyordu. Savaş karşıtı ve Filistin yanlısı görüşleriyle bilinen eski milletvekili George Galloway televizyon kanalında programlar yapıyordu.
İngiliz basını, Press TV’nin lisansının iptal edilmesini İngiltere ile İran arasındaki gergin ilişkilere bağlıyor. İki ülke ilişkileri, İngiltere’nin İran’a yönelik yaptırımlarını artırma kararı ve İngiltere’nin Tahran Büyükelçiliğine geçen Kasım ayında yapılan saldırıyla kopma noktasına gelmişti. İki ülke karşılıklı olarak büyükelçiliklerini kapatmış ve ilişkiler en alt düzeye indirilmişti. İngilizce ve 24 saat yayın yapan Press TV haber kanalının, merkezi Tahran’da ancak Londra’da da ofisi ve 80’den fazla çalışanı bulunuyor.