Dünya
14 Tem 2021 16:55 Son Güncelleme: 14 Tem 2021 17:12

İran’dan Cemal Kaşıkçı cinayetine benzer hamle! Türkiye detayı dikkat çekti…

Cemal Kaşıkçı suikastının ardından İran da benzer bir olaya kalkıştı. ABD'nin iddialarına göre İran, ABD'de yaşayan ve aleyhine yayınlar yapan Masih Alinejad'ı kaçırma planları yaptı. Plandaki Türkiye detayı ise dikkat çekti.

Suudi Arabistan İstanbul Konsolosluğunda Ekim 2018'de gerçekleştirilen Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı suikastının ardından bu kez İran benzer bir olaya kalkıştı. ABD'de yaşayan ve İran aleyhine yayınlar yapan İran asıllı Amerikalı gazeteci Masih Alinejad İran istihbaratı tarafından kaçırılmaya çalışıldı. Ailesiyle tehdit edilen gazeteci iddialara göre Türkiye'ye çekilmeye çalışıldı.

ABD İRAN'I GAZETECİ KAÇIRMAYA ÇALIŞMAKLA SUÇLADI

ABD, İran'ı gazeteci kaçırmaya çalışmakla suçladı. İddialara göre İran, New York'ta yaşayan ve İran aleyhine yayın yapan İran asıllı Amerikalı gazeteciyi kaçırmak için komplo kuruldu.

ABD Adalet Bakanlığı'ndan İran'a yapılan suçlama göre, İranlı 4 istihbarat görevlisi Amerika'nın Sesi'nin (VOA) Farsça bölümü için çalışan İran asıllı Amerikalı gazeteci Masih Alinejad’ı kaçırmaya çalıştı.

Konuya ilişkin Federal mahkeme de hazırlanan iddianamede İran'a yönelik adam kaçırmak için komplo kurma, yaptırım ihlalleri ile banka ve elektronik dolandırıcılık, kara para aklama suçları yöneltildi.

İstihbaratçıların, Alinejad’ın Brooklyn'deki evini gözetlemek, fotoğraflamak ve video kaydetmek için özel dedektiflerden hizmet aldığına da iddianamede yer verildi. İddianamede ayrıca Kaliforniya'da yaşayan bir İranlının da istihbaratçılara mali destek verdiği belirtildi.

“AJANLAR TÜRKİYE'YE ÇEKMEYE ÇALIŞTILAR”

Reuters'in telefonla ulaştığı Alinejad, şokta olduğunu söyledi. Federal Soruşturma Bürosu ile çalıştığını söyleyen Alinejad, “Bana İran'ın çok yaklaştığını gösterdiler. Amerika'da bile güvende olmadığıma inanamıyorum” dedi.

Alinejad, İranlı ajanların kendisini ailesiyle tehdit ettiğini ve defalarca Türkiye'ye çekmeye çalıştığını söyledi.

ABD'li savcılara göre, dört İranlı, gazeteciyi Brooklyn'de gözetlemek için sahte iddialarla özel dedektifler tuttu. İranlı istihbaratçılar ailesini ve evini planın bir parçası olarak yakın takibe aldı. İddialara göre İranlı ajanların gazeteci Alinejad'ı New York'tan Caracas'a nasıl kaçırabileceklerini de araştırdı.

İran asıllı Amerikalı gazeteci Alinejad, İran rejimine yönelik eleştirileri ile biliniyor.

Öte yandan 2019 yılında İran istihbaratı Fransa'da yaşayan İran asıllı gazeteci Ruhollah Zam'ı kaçırmıştı. İran'a götürülen Zam, idam edilmişti.