Dünya
11 Tem 2023 09:42 Son Güncelleme: 11 Tem 2023 09:42

İran’dan ABD Donanması’na kaçakçılık suçlaması!

Pazartesi günü İran Devrim Muhafızları Komutanlığı, ABD Donanması’nı geçtiğimiz hafta İran'ın bir gemiyi durdurmasına müdahale etmeye çalışarak Körfez’deki akaryakıt kaçakçılığını savunmakla suçladı.

Arab News’ın İran’ın Tasnim haber ajansından aktardığına göre, Devrim Muhafızları Komutanı Ramazan Zirrahi, ABD’lilerin petrol kaçakçılığına karıştığı iddia edilen bir geminin denetlenmesini “bir dizi profesyonel olmayan ve riskli eylemle” engellemeye çalıştığını söyledi.

7 Temmuz tarihinde Devrim Muhafızları’nın 900 ton kaçak yakıt taşıyan bir gemiye 12 mürettebatla birlikte mahkeme kararıyla el koyduğu açıklanmıştı.

“ABD’nin aralarında A-10 savaş uçaklarının da bulunduğu çok sayıda uçakla son ana kadar gemiye el konulmasını engellemeye çalıştığı, ancak sonunda geminin incelenmek üzere Buşehr limanına getirildiği” ifade edildi.

ABD Donanması 5.Filo sözcüsü Tim Hawkins geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada geminin uluslararası sularda durdurulmasını izlediklerini ancak daha fazla müdahalede bulunmamaya karar verdiklerini söylemişti.

Bu olay, geçtiğimiz hafta İran güçleri ve Körfez’deki tankerlerin karıştığı birkaç olaydan biriydi.

Bir başka olayda ABD Donanması, İran donanma personelinin ABD’li petrol devi Chevron tarafından yönetilen Bahamalar bandıralı Richmond Voyager tankerine çok sayıda ve uzun süreli ateş açtığını ifade etmişti. Tahran, geminin bir İran gemisine çarparak beş mürettebatını yaradığını iddia ederek mahkeme kararına göre gemiye el koymayı denemişti. Chevron ise tankerinin bir çarpışmaya karıştığını reddetti ve İran’ın gemiyle ilgili mahkeme kararının ve yasal işlemlerin kendilerine bildirilmediğini iddia etti.

ETİKETLER
#abd #iran