Dünya
21 Kas 2022 09:12 Son Güncelleme: 21 Kas 2022 09:15

İran’da protestoları destekleyen 2 kadın aktör gözaltına alındı

İran'da protestolara destek için başörtüsünü çıkaran oyuncu Hengameh Ghaziani ve Katayoun Riahi tutuklandı.

İran'da yetkililer, protestolara destek vermek için başörtülerini çıkaran kadın aktörleri tutuklamaya başladı.

IRNA'nın haberine göre savcı tarafından 'provokatif sosyal medya paylaşımları yaptıkları' iddiasıyla çağrılan oyuncular Hengameh Ghaziani ve Katayoun Riahi tutuklandı.

Cumartesi günü Ghaziani, "Bu benim son videom olabilir" yazarak Instagram üzerinden başörtüsünü çıkardığı anların videosunu paylaştı: "Bu andan itibaren bana ne olursa olsun son nefesime kadar İran halkının yanında olduğumu bilin."

Ghaziani'nin videoda konuşmadan kameraya baktığı, daha sonra da arkasını dönerek saçını at kuyruğu şeklinde bağladığı görülüyor. 

Geçen hafta yaptığı bir paylaşımda da Ghaziani, '50'den fazla çocuğu öldürdüklerini' öne sürerek İran yönetimine 'çocuk katili' demişti.

İran devlet medyası Ghaziani'nin 'ayaklanmaları teşvik etmek ve desteklemek ile muhalefet medyasıyla temas kurmak' suçlamalarıyla tutuklandığını belirtti.

Riahi de daha sonra aynı soruşturmadan tutuklandı.

PROTESTOLAR 3. AYINDA 

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini'nin "örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle" ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesiyle başlayan rejim karşıtı protestolar, 3. ayına girdi.