Dünya
05 Ara 2022 08:24 Son Güncelleme: 05 Ara 2022 08:24

İran'da protestoculardan 3 günlük grev çağrısı!

İran’da rejim karşıtı protestocular 3 günlük greve gidilmesi ve sonunda büyük bir miting düzenlenmesi konusunda çağrıda bulundu.

İran'da "ahlak polisinin lağvedildiği" ile ilgili çelişen bilgiler paylaşılırken T24’ün aktardığına göre rejim karşıtı protestocular 3 günlük greve gidilmesi ve sonunda büyük bir miting düzenlenmesi konusunda çağrıda bulundu. 

İran'da yönetimin üzerindeki baskıyı artırmak için yapılan çağrı, ahlak polisinin geleceği ile ilgili kesin açıklamalar yapılmazken geldi. İran Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, pazar günü ülkedeki ahlak polisinin (İrşad Devriyeleri) lağvedildiğini açıkladı. Ahlak polisinin bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı'ndan konu ile ilgili bir açıklama gelmezken, İran devlet medyası IRNA, başsavcının ahlak polisi üzerinde yetkisi olmadığını belirtti. 

Pazar günü Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile kapalı bir görüşme gerçekleştiren milletvekili Nezameddin Mosavi, "Yönetim, halkın taleplerine dikkat ediyor" derken ahlak polisi ile ilgili iddialara değinmedi. 

İran'da yaygın rejim karşıtı protestoları, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin "örtünme kurallarına uymadığı" gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesi tetiklemişti. 

İslamcı rejime karşı olan protestocular, yönetim üzerindeki baskılarını artırmak için 3 günlük ekonomik grev çağrısında bulundu. Protestocular, grevin son günü olacak çarşamba günü Tahran'ın Azadi Meydanı'nda bir toplanma yapılmasını istedi. 

Protestocular, tüm esnafın grev çağrılarına uymasını istediklerini belirtirken, bu üç günlük süreçte tüm ekonomik aktivitelerin de boykot edilmesi gerektiğini bildirdiler. 

Reisi'nin çarşamba günü "Öğrenciler Günü" için Tahran Üniversitesi'nde olması bekleniyor. 

Aktivist HRANA haber ajansına göre İran'daki protestolarda şu ana kadar 64'ü reşit olmayan 470 kişi öldü. 

ETİKETLER
#iran #grev #protesto