Spor
29 Eyl 2022 14:23 Son Güncelleme: 29 Eyl 2022 17:07

İran Milli Takımı’ndan Mahsa Amini protestosu

İran'da Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolara futbol milli takımı da katıldı. İranlı futbolcular maça, formalarındaki logoyu kapatarak çıktı.

İran’da polis tarafından öldürülen 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ardından tüm ülkede ve dünyada çeşitli protesto gösterileri düzenlenmeye başladı.

Ülkedeki ve dünyadaki protesto gösterileri şiddetini artırırken, İran Milli Futbol Takımı da protestocularla dayanışmada olduğunu gösteren bir hamle yaptı.

İran Futbol Federasyonu, tepkilerin şiddetini azaltmak için Senegal’le oynanacak maçın Avusturya’da seyircisiz şekilde oynatılmasını istedi. İranlı futbolcular, 1-1 biten maçtan önce kol kola girdi ve seremonide siyah montlarını çıkarmayarak formayı ve amblemi kapattı.

Tüm önlemlere rağmen adalet arayışındaki protestocular seslerini dünyaya duyurabilmek için stat dışında toplandı.

"EN KÖTÜ İHTİMALLE MİLLİ TAKIMDAN ATILIRIM"

Bayer Leverkusen forması giyen İranlı forvet Sardar Azmoun, pazar günü sosyal medyada şu ifadelerle yaşananlara tepki gösterdi ve şunları söyledi:

“En kötü ihtimalle milli takımdan atılırım. Sorun değil. İranlı kadınların başındaki bir saç teli için bunu feda ederim. Bu hikaye silinmeyecek. Onlar istediklerini yapabilirler. Bu kadar kolay öldürdükleri için utanmalılar. Yaşasın İranlı kadınlar.”

Bu gönderiyi daha sonra silen ve daha az sert ifadelerin yer aldığı bir mesaj paylaşan Azmoun, sosyal medyadaki profil fotoğrafını dayanışma göstergesi olarak kararttı. Senegal maçı sonrası bir paylaşım daha yapan Azmoun, ilk paylaşımından sonra başka insanların yaptığı yorumlar nedeniyle takım içindeki huzurun bozulmasına neden olduğu için özür diledi.

KAYSERİSPORLU MAJİD HOSSEİNİ'DEN TEPKİ

Türkiye’de Kayserispor forması giyen Majid Hosseini de sosyal medyada bir paylaşım yaparak polislere silahlarını bırakmaları çağrısında bulundu. İran’ın efsane forveti olan ve 1998 Dünya Kupası’nın yıldızı Ali Daei, rejime “baskı, şiddet ve tutuklamalar yapmak yerine İran halkının sorunlarını çözmesini” söyledi.