Dünya
21 Tem 2022 01:02 Son Güncelleme: 21 Tem 2022 01:05

Irak'ta halk sokağa döküldü: Türk bayrağı indirildi! Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Bugün öğle saatlerinde Kuzey Irak'ın Zaho bölgesine gerçekleştirilen saldırıda 8 kişi hayatını kaybetti 23 kişi yaralandı. Zaho Kaymakamı saldırıyı Türkiye'nin yaptığını iddia etti. Sokağa çıkan Irak Halkı, Türk Kültür Merkezi'ndeki Türk bayrağını indirdi.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Türk Kültür Merkezi'ndeki Türk bayrağı indirildi. Bugün öğle saatlerinde, Kuzey Irak’taki Duho kentine Türkiye’nin saldırı yapıldığı iddiasından sonra, Türk Kültür Merkezi önünde toplanan Iraklılar buradaki Türk bayrağını indirdi. O anlar bir cep telefonu ile kaydedildi.

 2004-2007 yılları arasında Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Irak'taki olaylar ile ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Çeviköz, yaptığı açıklamada "Yeni Büyükelçilik binamız güvenli bölgededir ve alınan tedbirlerle emniyettedir" ifadelerini kullandı. Çeviköz açıklamasının devamında şu sözlere yer verdi:

"Irak'ta yaşanmakta olan durum ile ilgili olarak Dışişleri Bakanı Sayın Çavuşoğlu'na geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Büyükelçiliğimizin ve personelimizin Irak makamlarının aldığı önemlerle güven içinde olduğunu öğrendik. Gösteriler eski Büyükelçilik binamızın önündedir."

 NE OLMUŞTU?

 Bugün öğle saatlerinde, Kuzey Irakta Duhok kentine Türkiye’den saldırı yapıldığı, turistik bölgede bulunan siviller arasında hayatını kaybedenler olduğu iddia edilmişti. BBC Türkçe'nin Irak devlet televizyonundan aktardığı habere göre bombardıman topçu ateşi sonucu meydana geldi. Ölenlerden ikisinin çocuk olduğu öne sürüldü.

  Zaho Kaymakamı Muşir Beşir, Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini söylediği bombardıman sonucunda 8 kişinin yaşamını yitirdiğini, 23 kişinin de yaralandığını belirtmişti.

 Olayla ilgili açıklama yapan Irak Dışişleri Bakanlığı ise şu ifadeleri kullandı:

 "Irak hükümeti, turistik bölgeye yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor. Bu, Irak topraklarının egemenliğinin ihlalidir.”

 "IRAK HÜKÜMETİNİ İŞBİRLİĞİ YAPMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

 Irak Makamlarının bu açıklamalarından sonra Dışişleri Bakanlığı da meydana gelen saldırı ile ilgili resmi sitesinden bir açıklamada bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklama şu şekilde:

“Irak'ın Dohuk Vilayeti'nin Zaho İlçesi'nde bir dere kenarına bugün (20 Temmuz) gerçekleştirilen saldırıda, ilk belirlemelere göre 8 kişinin hayatını kaybettiği; 23 kişinin ise yaralandığı büyük üzüntüyle öğrenilmiştir.

 Bu elim hadisede hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyor; yakınları başta olmak üzere dost ve kardeş Irak halkına ve Hükümetine taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

 Türkiye sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısındadır. Türkiye terörle mücadelesini uluslararası hukuka uygun şekilde, sivillerin, sivil altyapının, tarihi ve kültürel varlıklar ile tabiatın korunmasına azami hassasiyet göstererek yürütmektedir.

Masum insanları hedef alan ve terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirilen bu gibi saldırılarla ülkemizin terörle mücadeledeki haklı ve kararlı tutumunun hedef alındığı kıymetlendirilmektedir. Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır.

 

Irak hükümeti yetkililerini hain terör örgütünün söylem ve propagandasının etkisi altında açıklamalar yapmamaya, bu elim hadisenin gerçek faillerinin açığa çıkarılması için iş birliği yapmaya davet ediyoruz.”