CineRadar
16 Ağu 2013 13:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:21

IPHONE'NUZA SARILARAK İZLEYİN: STEVE JOBS'UN HAYATI BEYAZPERDEDE

Vizyon filmleri vızır vızır geçerken sinema yazarımız Murat Tolga Şen, hangi filme gitmeniz gerektiğini yazıyor. Cineradar'ı okumadan bilet almayın!

Apple’ın efsanevi CEO’sunun hayatı. İkonik Silikon Vadisinin ileri görüşlü mucidi Steve Jobs’u Ashton Kutcher’ın canlandırdığı biyografik film onu ve özel hayatının kesitlerini tanımlıyor, motivasyonlarını ve onu yönlendiren kişileri anlatıyor. Filmde buluşları ile dünyayı değiştiren Jobs’un ilk zamanları, gençlik yılları, ilk başarıları, düşüşü ve tekrar yükselişi anlatılıyor.

Joshua Michael Stern’in yönettiği ve Ashton Kutcher, Dermot Mulroney, James Woods ile Matthew Modine’in oynadığı Jobs, 16 Ağustos 2013′de Chantier Films dağıtımıyla Chantier Films tarafından vizyona çıkarıdı.

Murat Tolga’nın Notu: Yüzyılın dehası olarak tanıtılan ve gözümüzün önünde eriyip giden bir adamın ilginç yaşam öyküsü ancak Jobs’un hayatını ezbere bilenler tarafından derinlikli olmamakla ve Jobs’un karanlık tarafını saklamakla eleştiriliyor. Ashton Kutcher’i çok avanak bir oyuncu olarak görürdüm ancak buradaki performansına şapka çıkarıyorum. Bence kullandığınız telefonun, tabletin hatırına dahi olsa izlenecek bir film.

Kimler Gitsin: Gerçek yaşam öykülerine meraklı seyirciler ve Appla fanları…

Sinemada Görmemiz Şart mı: Seçim size kalmış, önümüzdeki aylar için iyi bir ev sineması keyfi de olabilir.

Fast Food Mitoloji: Percy Jackson: Canavarlar Denizi

Deniz Tanrısı Poseidon’un oğlu Percy Jackson’ın maceraları devam ediyor. İlk filmde güçlerini keşfeden ve annesini kurtarmak için arkadaşlarıyla uzun bir yolculuğa çıkan Percy, kendini kahraman gibi hissetmiyor, ona şansın yardım ettiğini düşünüyordur.



Percy, canavar bir üvey kardeşi olduğunu öğrenince, Poseidon’un oğlu olmanın bir lanet mi yoksa şans mı olduğunu merak eder. Percy ve arkadaşları yarı tanrıları kurtarmak için sihirli Altın Post’u bulurlar. Macera yolculukları onları Washington’ın Florida eyaletine götürür. Çok tehlikeli sularda mücadele etmek zorunda kalan Percy ve ekibi, insanların Bermuda Şeytan Üçgeni dedikleri yere yani “Canavarlar Denizi” ne girerler. Percy Jackson, Titan saldırıları ve mistik varlıklarla dolu bu yolculukta uyanmakta olan eski bir şeytanı durdurmak zorundadır. Çok tehlikeli sularda mücadele etmek zorunda kalan Percy ve ekibi, insanların Bermuda Şeytan Üçgeni dedikleri yere yani “Canavarlar Denizi” ne girerler ve macera başlar…

Thor Freudenthal’ın yönettiği ve Logan Lerman, Alexandra Daddario, Douglas Smith ile Leven Rambin’in oynadığı Percy Jackson: Canavarlar Denizi (Percy Jackson: Sea of Monsters), 16 Ağustos 2013’de Tiglon Film dağıtımıyla Tiglon Film tarafından vizyona çıkarıldı.

Murat Tolga’nın Notu: İlk filmde çok eğlenmiştim ancak bu kez aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Hikaye Yunan Mitolojisinde daha derinlere inerken Percy’nin hala ne yapacağını bilmez bir ergen gibi dolanması sıkıntı verici. Görsel efektlerinin hatırına sıkılmadan izleniyor tabi.

Kimler Gitsin: Yunan Mitolojisini fast food düzeyinde de olsa almak isteyen genç seyirciye özellikle tavsiye edilir.

Sinemada Görmemiz Şart mı: Sinemada izlemezsenin o multi milyonluk efektleri yapanlar arkanızdan ağlar! Üşenmeyin…

Yüzde Yüz Laz Filmi: Tepenin Uşakları

“TEPENİN UŞAKLARI”, 12 Eylül 1980 darbesinin hemen öncesinde Trabzon’un Çiçeklidüz köyünden bir kesit sunuyor. ’Alamancı’ babasının yokluğunda hem eve reislik eden, sığır güden hem de okuyup doktor olma hayali kuran Hikmet’in en büyük hayali ise Züleyha’sına kavuşmaktır. Ancak Züleyha’nın babası Sabri Ağa’nın, kızı için başka planları vardır. Yedi köyün ortaklaşa kullandığı ve üzerinde maçlar yaptığı ’tepe’yi de sahiplenmektedir Sabri Ağa. Kendi kararlarının önünde engel olarak gördüğü herkes ve her şey için de sinsi planlar geliştirmektedir.



İsmet Eraydın’ın yönettiği ve Samet Karahasanoğlu, Ayşe Öztürk, Selahattin Çakır ile Koral Koç’un oynadığı Tepenin Uşakları, 16 Ağustos 2013’de Özen Film dağıtımıyla Hamsimedya Production tarafından vizyona çıkarıldı.

Murat Tolga’nın Notu: Yüksel Aksu’nun Dondurmam Gaymak ile açtığı yoldan giden bir film ancak Aksu’nun iyi bir yönetmen olduğu atlanmış. Şive komedisi artık alışık olduğumuz bir şey, Karadenizli yurtdaşlarımızın doğal hallerini de görmek güzel ama bunun için sinemaya gitmek? Keşke belgesel olsaydı.

Kimler Gitsin: Sıla özlemi çeken Karadenizliler…

Sinemada Görmemiz Şart mı: Soruyla cevap vereyim: görmemiz şart mı?

Şaşkın Süper Kahramanlar Yola Devam Ediyor: Göster Gününü 2

Jeff Wadlow’un yönettiği ve Aaron Taylor Johnson, Chloe Grace Moretz, Christopher Mintz Plasse ile Morris Chestnut’un oynadığı Göster Gününü 2 (Kick Ass 2), 16 Ağustos 2013’de UIP Filmcilik dağıtımıyla UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarıldı.



Küçük suikastçi Hit Girl ile genç koruma Kick-Ass’i son gördüğümüzde normal gençler Mindy ve Dave olarak yaşamaya çalışıyorlardı. Dave, mezuniyeti yaklaşırken Mindy’yle dünyanın ilk süper kahraman takımını kurmaya karar verir. Ne yazık ki Mindy, gizlice Hit Girl olurken yakalanınca işi bırakmak ve liseli kötü kızların dünyasını tek başına yönlendirmek zorunda kalır.

Murat Tolga’nın Notu: İlk film bizde gösterilmedi ama meraklısı bir yerlerden bulup seyretti. Süperlikleri her anda tartışma konusu olan bu kahramanların maceralarına bayılıyorum. Yine kahkahalar içinde izlenecek türden bir film. Şiddet dozu yüksek, afişin sevimliliğine kanmayın.

Kimler Gitsin: Çizgi roman okumuş herkes!

Sinemada Görmemiz Şart mı: Birden fazla görmeniz bile şart olabilir.

Savaş Bitti… Peki, Nazi’lere Ne Oldu? Savaşın Gölgesinde

Cate Shortland’ın yönettiği ve Saskia Rosendahl, Kai Peter Malina, Nele Trebs ile Mike Weidner’in oynadığı Savaşın Gölgesinde (Lore), 16 Ağustos 2013’de M3 Film dağıtımıyla Calinos Films tarafından vizyona çıkarıldı.



Anne ve babası Hitler yanlısı olan Lore, savaş sonrası kardeşleriyle bir başına kalır. Nazi sempatizanları teker teker yakalanarak öldürülürken Lore dört kardeşini yanına alarak yollara düşer. Tehlikelerden kaçmaya çalışan Lore, bir Yahudi mülteciyle karşılaşır. Hayatta kalmak için hayatı boyunca düşman bildiği bir Yahudi’ye güvenmek zorundadır.

Murat Tolga’nın Notu: Görüntü yönetimiyle beni benden alan bir film... Savaşın hikayesini herkesin anlatmayı bıraktığı yerden alarak devam etmesi de onu çok ilgi çekici bir seyirlik yapıyor.

Kimler Gitsin: Sinema sanatına ilgi duyan herkes…

Sinemada Görmemiz Şart mı: Görsel anlamda çok güçlü bir yapıt. TV ekranına asla sığmaz.

De Niro’nun Emeklilik Zamanları: Kirli Oyun

Jessy Terrero’nun yönettiği ve Curtis Jackson, Forest Whitaker, Robert De Niro ile Malcolm Goodwin’in oynadığı Kirli Oyun (Freelancers), 16 Ağustos 2013′de Duka Film dağıtımıyla Duka Film tarafından vizyona çıkarıldı.



New York polisi olan babasının öldürülmesinden 15 yıl sonra Jonas Maldonado polis akademisine girer, mezun olur ve babasının eski ortağı Vito Sarcone’un başını çektiği ahlâksız polislerin bulunduğu bir gruba dahil olur. Malo bu şiddetli ortamda derinlere girer, babasının ölümünün arkasında yatan gerçekleri çözmeye başlar ve sebep olan kişiye hesap sormak için plân kurmaya başlar.

Murat Tolga’nın Notu: Ben artık kirli polis hikayelerinden fena halde sıkıldım ama Hollywood sıkılmadı. Bu kez sıkı bir oyuncu kadrosuyla girişilmiş bir deneme ancak o kadar bayat bir tadı var ki. De Niro’nun yıkılmaz efsanesine yaslanmış bir proje…

Kimler Gitsin: İflah olmaz polisiye tutkunları…

Sinemada Görmemiz Şart mı: Değil, DVD baskısı gelene kadar bu filmi hatırlamanız bile şart değil.

Yaz Sıcağında: Ailem İçin

Ramin Bahrani’nin yönettiği ve Dennis Quaid, Zac Efron, Kim Dickens ile Heather Graham’ın oynadığı Ailem İçin (At Any Price), 16 Ağustos 2013’de PinemArt Film dağıtımıyla D Productions tarafından vizyona çıkarıldı.



Modern tarımın rekabet dolu ortamında, Henry Whipple imparatorluğunu güçlendirirken oğlu Dean’in de kendisine yardım etmesini ister; ancak Dean’in gelecek planları çok daha farklıdır. Profesyonel bir araba yarışçısı olmak tek hayalidir. Çiftlik hakkında soruşturma açıldığında baba - oğul kendilerini bir krizin içinde bulacaklardır.

Murat Tolga’nın Notu: Suçluluk duygusundan beslenen ve doz aşımına uğrayacak kadar kuşak çatışması içeren bir “Amerikan Kasabası” seyirliği… 80’lerde bu filmler iyi iş yapardı. The Outsiders adında bir efsane örneği bile var ancak şimdi bu vizyon trafiğinde çok dikkat çekmiyor.

Kimler Gitsin: Gençler ve gençleri anlamak isteyen ebeveynler.

Sinemada Görmemiz Şart mı: Değil…

MURAT TOLGA ŞEN / murattolga@gmail.com