Gündem
14 Ara 2012 09:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:30

INTERPOL AÇIKLADI; CEM UZAN VE AİLESİ NEDEN YAKALANAMADI?

Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol Dairesi, yıllardır Kırmızı Bülten'le aradığı Uzan ailesi hakkında çarpıcı tespitlerde bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol Dairesi, yıllardır Kırmızı Bülten’le aradığı Uzan ailesi hakkında çarpıcı tespitlerde bulundu. Türk Interpolü, Kemal Uzan, Cem Cengiz Uzan, Murat Hakan Uzan ve Yavuz Uzan’ın bugüne kadar yakalanıp iade edilmemesini, “maddi güç, ikili ilişkiler ile bazı ülkelerin çıkarlarına” bağladı. 2009’da Fransa’dan siyasi sığınma talebinde bulunan Cem Uzan’ın geçtiğimiz günlerde ünlü takı tasarımcısı Fanny Blanchelande ile üçüncü evliliğini yapması, kardeşi Hakan Uzan’ın da Ürdün Kralı Abdullah’ın teknesinde görüntülenmesi Uzan ailesini yeniden gündeme getirdi.

YENİ RAPORA GİRDİLER

Bugün Gazetesi’nin haberine göre; Interpol Dairesi’nin raporunda, baba Kemal Uzan, kardeşi Yavuz Uzan, oğulları Cem Cengiz ve Murat Hakan Uzan ile bu suçla bağlantılı olan şahısların 2011-2012 yıllarında yapılan tüm girişimlere rağmen yakalanamadığı belirtilerek şöyle denildi: “Uzan ailesinin Kırmızı Bülten ile uluslararası seviyede aranmalarına devam edilmiş ancak şahısların maddi güçlerinin yanı sıra daha önceden kurmuş oldukları ikili ilişkiler ile bazı ülkelerin çıkarlarına uygun düşmesi nedeniyle herhangi bir sonuç alınamamıştır.”

KRALIN YATINI KULLANDI

Raporda, daha önceden ilişki kurdukları diye ima edilen kişinin Ürdün Kralı II. Abdullah olduğu öne sürüldü. Kral Abdullah’ın himaye etmesiyle Kemal Uzan, Cem Uzan ve Hakan Uzan’ın yıllardır Ürdün’de saklandığı tespit edilmişti. Firari Hakan Uzan’ın 10 Temmuz 2012’de Ürdün Kralı Abdullah’ın teknesinde olduğu yönünde haberler çıktı. Hakan Uzan, Kral Abdullah ile aynı okulda okumuştu. Amca Yavuz Uzan’ın ise en son izine ABD’de rastlanmıştı. Interpol Dairesi’nin, “çıkarlarına uygun düşmesi nedeniyle” diye örtülü olarak suçladığı ülkelerin başında ise Fransa’nın geldiği iddia edildi. Fransa, iltica talebinde bulunan Cem Uzan’a 5 Ekim 2009’da RCS yani geçici oturum belgesi vererek sahip çıkmıştı.

ÜRDÜN YANIT VERMEDİ

Firari Uzan ailesinin Türkiye’den kaçtıktan sonra Ürdün’e sığındığı belirlendi. EGM Interpol Dairesi, değişik zamanlarda Ürdün Interpolü’ne üç-dört kez yazı yazarak Uzan ailesinin yakalanarak Türkiye’ye iadesini istedi. Ürdün Interpolü ise yanıt dahi vermedi. Kırmızı Bülten’le aranan Cem-Hakan Uzan kardeşler 23Mart 2010’da ilk kez birlikte görüntülenmişti. Paris’teki Libananco davasında buluşan Uzan kardeşler birlikte yemek yemişti.

KAMERALARA YAKALANMIŞTI

Şubat 2004’te Türkiye’den kaçan Uzan ailesi hakkında somut bir gelişme yaşanmadı. Hakan Uzan Türkiye’den kaçtıktan 7 ay sonra Singapur’da 4 koruma ile birlikte bir süpermarketten alışveriş yaparken ilk kez görüntülenmişti. O tarihte Uzan’ın Singapur, Avustralya ve Yeni Zelanda üçgeninde lüks bir tekne ile dolaştığı gündeme gelmişti.