Gündem
31 Mayıs 2011 11:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:24

İNTERNETTE GİZLİLİK KALMADI! TWİTTER BU KEZ ELE VERDİ!

California merkezli twitter, iftira içerikli gördüğü tweet'ler atan bir kişinin kişisel bilgilerini ifşa etti

California merkezli twitter, İngiltere'de çalıştığı belediye hakkında belediye yönetiminin rahatsız olduğu ve iftira içerikli gördüğü tweet'ler atan bir kişinin kişisel bilgilerini ifşa etti. Twitter, özel bilgileri açıkladığı için eleştiri alırken internette gizliliğin kalmadığı yorumları yapılıyor.

İngiltere'de bir belediye çalışanı, çalıştığı belediyenin yönetimi hakkında tweet'ler attığında herhalde takma isimle açtırdığı hesabın kendisine koruma sağlayacağını düşünmüştü. Ancak öyle olmadı. Guardian gazetesinin haberine göre Tyneside belediyesi takma isimle atılan tweet'lerin peşine düşerek California'da yargı makamlarına başvurdu.

Twitter, belediyenin girişimleri sonucu, takma isimlerle açılan hesabın kime ait olduğunu, e-posta ve telefon numaralarını teslim etti.

Twitter'in bilgilerini yetkililere teslim etmesine tepki gösteren Ahmed Khan adlı twittter kullanıcısı, kişisel bilgilerinin yargı makamlarına ulaştırılacak şekilde teslim edilmesini "insan haklarının ihilali" olarak gördüğünü söyledi.

Khan, İngiliz yazar George Orwell'in 1984 romanından hareketle, "başına 1984 vari bir şey geldiğini" söyledi. Khan şöyle konuştu: "Eğer bir belediye, söylediklerini beğenmediği için bir çalışanı hakkında böyle bir hareketi rahatlıkla başarıyla sonuçlandırabiliyorsa, o zaman ifade özgürlüğü ya da özel hayatın dokunulmazlığı nerede kalıyor?"

Khan, böyle bir şeyin başına nasıl geldiğini anlamadığını da söylüyor. Yazdığı tweet'ler nedeniyle belediyenin girişim başlattığı ve takma isimle gönderdiği mesajlar üzerinden twitter'daki gerçek kimlik bilgilerine ulaşılan Khan, kendisi hakkında böyle bir girişimde bulunulduğundan ancak bilgilerin teslim edilmesinden iki hafta önce haberdar olduğunu ve dolayısıyla bilgilerinin mahremiyetini korumak için kendisine fiili olarak gerçek bir fırsat sunulmadığından şikayet ediyor.

Belediye yetkilileri, Khan'ın gerçek kimlik bilgilerine ulaşmak için Callifonia'ya kadar uzanan girişimin eski başkan döneminde başlatıldığını, ancak şu anki yönetimin de girişimi bütünüyle desteklediğini söyledi.

(Bianet)