Gündem
19 Ara 2012 09:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:31

INTERNET YASAĞI TÜRKİYE'NİN BAŞINI YAKTI; AİHM'DEN GOOGLE CEZASI!

İnternet sitelerine yönelik yasaklar bu kez de Ankara'nın tazminat ödemeye mahkûm edilmesine neden oldu..

Avrupa Birliği’nin son dönemde Türkiye’yi en çok eleştirdiği konular arasında yer alan internet sitelerine yönelik yasaklar bu kez de Ankara’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından tazminat ödemeye mahkûm edilmesine neden oldu. AİHM, sadece bir bloga yönelik yargı kararı nedeniyle “Google Sites” adlı modülün tamamına erişimin yasaklanmasını dava konusu yapan başka bir blog sahibi olan Ahmet Yıldırım’ın şikâyetini haklı buldu. Türkiye, karar gereği Yıldırım’a mahkeme masrafları da dahi olmak üzere 8 bin 500 euro ödeyecek.

Bloga erişim engellendi
Davanın temelinde Google Sites içinde yer alan bir blogda “Kemalizmin Karın Ağrısı” başlıklı makaleye yer verilmesi ve Denizli’de bir mahkemenin yazıyı Atatürk’e hakaret kapsamında görerek 2009’da kapatma kararı vermesi yatıyor. Mahkemenin kapatma kararı aslında tek bir bloga yönelik olsa da Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) teknik tavsiyesi üzerine tüm Google Sites’a erişim yasaklanınca kendi bloguna erişimi engellenen Yıldırım konuyu AİHM’ye taşıdı.

Yıldırım, AİHM’de yaptığı savunmada yasağı dolaylı sansür olarak nitelendirirken Açık Toplum Adalet İnisiyatifi adlı sivil toplum örgütü de müdahil olarak Türk yasal mevzuatının internete erişimde keyfi yasaklamalara karşı yeterli güvenceye sahip olmadığı tezini işledi. Ankara ise savunma yapmamayı tercih etti.

AİHM kararında, internet suçlarıyla ilgili 5651 sayılı kanunun 8. maddesi 8. maddesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğüyle ilgili 10. maddesiyle uyuşmadığına hükmetti.