Gündem
29 Ağu 2013 11:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:22

İNTERNET MEDYASINA YENİ DÜZENLEME GELİYOR

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, internet medyasıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı..

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay, Türkiye'nin yaşanabilir bir ülke olması için mutlaka basınının güçlü olması gerektiğini söyledi.

Atalay, yaptığı açıklamada, kurum olarak "gidemediğin yer senin değildir" düsturuyla hareket ettiklerini belirterek, "Sadece merkez İstanbul değil, Ankara değil, İzmir değil. Bütün şehirlerde, ilçelerde, beldelerde, köylerde olmamız lazım" dedi.

Gazeteciliğin ülkenin her noktasında var olduğunu ifade eden Atalay, "Buralarda gazetecilik var, buralarda sorunlar var, buralarda insan var ve buraların, bütün Türkiye'nin yaşanabilir bir ülke olması için mutlaka basınının güçlü olması gerekiyor" diye konuştu.

Özgür ve çok sesli bir medyanın oluşması gerektiğine dikkati çeken Atalay, "Medyanın güçlü olması gerekiyor, biz de Basın İlan Kurumu olarak elimizden geldiği kadar, basın mensuplarına, gazetelere destek olmaya çalışıyoruz. Şube sayımızı 36'ya çıkardık, diğer illerimiz ise temsilcilik olacak. Bütün basınımızla o zaman el ele, kol kola olacağız" dedi.

"Yazılı basın yeterli tiraja ulaşamadı"

Daha önce basın çalışanlarının sahip olduğu belli özlük haklarından zamanla kayıplar oluştuğunu anımsatan Atalay, şöyle devam etti:

"Bunların bir kısmı geri getirildi. Hükümetimiz, Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç'ın gayreti, Çalışma Bakanımız Faruk Çelik Bey'in gayretleri ile belli bir yerlere geldi ama yazılı basının sorunları sadece bununla ilgili değil. Yazılı basın bugün Türkiye'de zaten yeterli tiraja ulaşamadı, en fazla 5 milyonluk bir tiraj 75 milyonluk bir ülkeye yakışmıyordu. Avrupa ile kıyaslanabileceksek bunun 30 milyonlarda olması lazım. Şimdi başka bir tehdit daha geliyor. İnternet medyası geliyor, sosyal medya geliyor. O zaman yazılı basın bu duruma karşı da kendini şekillendirmeli ve farklı bir şeyler yaparak okunabilirliğini sağlamalı, artırmalı."

"İnternet medyası da mutlaka var olmalı"

İnternet medyasının da mutlaka var olması gerektiğini dile getiren Atalay, "Direnilmesi gereken bir olay değil, var olması ve desteklenmesi gereken bir olay. O zaman belki bugün öngöremeyeceğimiz yeni haberleşme mecraları da çıkacaktır. Bütün bunlara da duyarlı olmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Atalay, internet medyasıyla ilgili çalışma yaptıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Basın İlan Kurumu olarak intermet medyasının hem sorunlarının çözümünde hem onlara yeni haklar verilmesinde hem çalışanlarının gazeteci kabul edilmesinde biz de Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğümüz gibi, Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç'ın başkanlığında yapılan çalışmalara destek veriyoruz. İnternet medyasının kamu reklamlarından faydalanması için çalışmalar yapıyoruz. Bunların denetiminin sağlanabilmesi için de bir takım önlem alınması gerekiyor. Her önüne gelen bir site kurup toplumun huzurunu bozacak şekilde, kişilere saldıracak şekilde habercilik yaparsa tedbirler neler olabilir, bunlar üzerinde çalışılıyor."