Gündem
22 Oca 2012 10:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:15

İNTERNET DEVLERİ ABD'Yİ DİZE GETİRDİ!

İfade özgürlüğünü baltalayacağı düşünülen yasayı hazırlayan birçok senatör, nasıl pes etti?

İnternet devlerinin günlerdir yaptığı eylemler sonuç verdi. ABD senatosu, internette korsanlıkla mücadele yasası için yapılacak oylamayı erteledi. İfade özgürlüğünü baltalayacağı düşünülen yasayı hazırlayan birçok senatör, tepkilerden çekinerek desteğini çekti
ABD senatosunda internette korsanlıkla mücadeleyi öngören yasa teklifiyle ilgili salı günü yapılacak oylama ertelendi.

Senato’daki Demokrat çoğunluğun lideri Harry Reid, dünya çapındaki tepkiler nedeniyle bu kararı verdiğini belirtti. Temsilciler Meclisi’ndeki ’Çevrimiçi Korsanlığı Durdurma Yasası’ (SOPA) ile Senato’ya sunulan, ’Fikir Eserleri Mülkiyetinin Korunması Yasası’ (PIPA), internet ve bilişim endüstrilerini ayağa kaldırmıştı.

Wikipedia 24 saat boyunca kararttığı ekranına, ’Özgür bilginin olmadığı bir dünya düşünün’ yazmış; Google, açılış sayfasında ’Kongre’ye söyle: İnternete sansür getirmesin’ yazısına yer vermişti.

Yasa tasarısına, Yahoo, Facebook, Twitter, eBay, AOL gibi şirketler de karşı çıkıyor. Diğer yandan, tasarıyı hazırlayan senatörlerin çoğunun desteklerini çektikleri söyleniyor. Beyaz Saray ise, ’ifade özgürlüğüne ve küresel internete zarar verebileceğini’ belirterek yasayı veto edebileceği imasında bulundu.