Dünya
20 Eki 2022 15:31 Son Güncelleme: 20 Eki 2022 15:33

İngiltere-Rusya arasında kriz: Karadeniz üzerinde savaş uçakları hedef aldı

Rus savaş uçaklarının, Karadeniz üzerinde devriye gezen silahsız İngiliz uçaklarını hedef aldığı ortaya çıktı. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace iki ülke arasında yaşanan krizle ilgili parlamentoya bilgi verdi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 24 Şubat’tan bu yana sürerken, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace bugün yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin geçtiğimiz ay silahsız bir İngiliz uçağını hedef aldığını söyledi.

Wallace, parlamentoda yaptığı konuşmada, Karadeniz üzerinde rutin devriye görevini icra eden İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetlerine (RAF) ait silahsız bir uçağın yakınına bir Rus uçağından füze fırlatıldığını bildirdi.

‘SAVAŞ UÇAKLARI GÖNDERİLDİ’

İngiliz Savunma Bakanı, Rusya’nın sorunu teknik bir arızaya bağladığını ve İngiliz uçaklarına eskortluk etmesi için savaş uçaklarının gönderildiğini söyledi.

Olayın ardından İngiltere’nin devriyeleri askıya aldığını ve hükümetin endişelerini Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya ilettiğini belirtti.

RUSYA’DAN YANIT GELDİ

Wallace, “Rusya Savunma Bakanı’nın 10 Ekim’de verdiği yanıt, olayın koşulları hakkında bir soruşturma yürüttüklerini ve bunun SU 27 uçağında teknik bir arıza sonucu olduğunu belirtti” dedi.

Wallace, “Olayın uluslararası hava sahasında gerçekleştiğini de kabul ettiler.” ifadelerinde bulundu.

‘ARIZA OLMUŞ OLABİLİR’

Wallace, İngiltere’nin daha sonra devriyelere yeniden başladığını belirterek olayı “potansiyel olarak tehlikeli” şeklinde nitelendirdi ancak bunun “kasıtlı bir tırmanma” olarak görülmediğini sözlerine ekledi.

Bakan Wallace, “Analizimiz bunun bir arıza olduğu konusunda uyuşuyor.” değerlendirmesinde bulundu.