Gündem
13 Oca 2016 16:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:17

İngiltere basınından Sultanahmet yorumu: Türkiye ağır darbe aldı!

İngiltere’nin saygın gazeteleri Sultanahmet'te 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan intihar saldırısına geniş yer ayırdı.

Financial Times haberi "İntihar bombacısı İstanbul'un turistik bölgesinde katliam yaptı" başlığıyla duyurdu.

Olayın geçen yazdan bu yana Türkiye’de yaşanan üçüncü büyük terör olayı olduğuna dikkati çeken gazete, Temmuz ve Ekim aylarında Suruç ve Ankara'daki bombalı saldırılarda en az 130 kişinin öldüğünü ve saldırılardan önce Türk gazetelerinin, Irak Şam İslam Devleti’nden (IŞİD) ilham alan ve örgüt tarafından eğitilen bir terör hücresi konusunda uyarılarda bulunduğunu vurguluyor.

Guardian gazetesi haberi "IŞİD turist bölgedeki bombalı saldırısıyla Türk devletinin kalbine sembolik bir darbe gerçekleştirdi" başlığıyla duyurdu.

IŞİD'in Temmuz ayında Suruç ve Ankara'da düzenlediği bombalı saldırıları hatırlatan gazete, İstanbul'daki saldırının "IŞİD ile Batı ve Arap ülkeleri arasında artan çatışmada Türkiye'nin ne kadar tehlikeli bir konumda olduğunu doğruladığı" yazdı.

Guardian; “Türkiye bir tatil destinasyonu olarak ağır yara aldı”

Türkiye’nin Suriye'deki iç savaş ve Sünni Müslüman aşırılığa karşı bölge genelinde yürütülen mücadelede ateş hattına çekilse de, İstanbul'daki katliamın maliyetli bir güvenlik açığı olduğunu ifade etti.

Gazetenin yazarı Simon Tisdall, saldırının Türkiye turizmine olan etkilerini değerlendirdi. Geçen yıl Tunus ve Mısır’da IŞİD saldırılarından sonra yaşananların Türkiye’nin başına da gelebileceğine dikkati çeken Tisdall, Türkiye'nin bir tatil destinasyonu olarak cazibesinin ağır yara aldığını söyledi.

Independent: “Saldırı İslamcıların Türkiye’deki saldırıları genişleteceği korkularını tetikliyor”

Independent gazetesi de haberi "IŞİD şimdi de Türkiye'de turistleri hedef alıyor" başlığıyla duyurdu. Gazete haberde saldırganın Suudi Arabistan doğumlu 28 yaşındaki Nabil-el Fadli olduğu bilgisini paylaşarak, olayla ilgili ayrıntılar ve görgü tanıklarının ifadelerine yer verdi.

Ankara’nın uzun zamandır Türkiye ve Suriye arasında geçiş yapan cihatçılara karşı yeterli önlem almamakla eleştirildiğini ifade eden gazete, İstanbul'daki bombalama olayının İslamcıların Türkiye'deki saldırıları genişleteceği korkularını tetiklediği yorumunu yaptı. (DHA)