Gündem
17 Nis 2017 18:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:37

İngiliz The Times'dan olay yorum : Üsküdar'da yüzde 53 hayır çıkması..

Referandum sonrası AK Parti'nin kalesi olarak kabul edilen yerlerden 'Hayır' çıkması dünya basınında da geniş yer buldu.

İngiltere basınından The Times, Financial Times, Guardian ve Foreign Affairs analizleri özetle şöyle:

Guardian gazetesinin Orta Doğu muhabiri Martin Chulov İstanbul'dan yazdığı görüş yazısında, "Yeni yasalara verilen sınırdaki destek Türkiye ve AK Parti içindeki bölünmeyi derinleştirebilir" ifadesi yer aldı. Görüş yazısında, referandumda "Evet" ile "Hayır" oyları arasındaki farkın Erdoğan'ın beklediğinden daha az olduğu belirtildi ve muhalefetin de itirazları göz önüne alındığında bunun, referandum sonucunun ülkede gerçekten kabul gördüğüne ilişkin sorular doğurduğu kaydedildi. Yazıda ayrıca, "Eğer yeni kanunlar kabul edilirse, denetim ve denge zayıflatılacak, güçler ayrılığı neredeyse hiçe indirgenecek" ifadeleri yer aldı. Yazı şöyle devam etti: "Meclis denetimi yerine bir kişinin isteği geçecek, bu kişi de mevcut dönemi haricinde 5 yıllık iki dönem için başkan olarak seçilebilecek. Eğer Meclis ikinci döneminde erken seçim çağrısı yaparsa, başkan üçüncü bir dönem için tekrar aday olabilecek. Bu onu, 14 yıllık görev süresinin üstüne, 2034'e kadar görevde tutabilir."

AKP KADEMELERİNDE COŞKU YOKTU

Yazıda ülkenin giderek daha fazla bir şekilde yakında ve uzakta düşmanlarının olduğuna inandığı, Avrupa'ya şüpheyle baktığı ve ABD'yi de Fethullah Gülen'i iade etmemesi nedeniyle iç huzuru bozan bir ülke şeklinde gördüğü belirtildi. "Evet" kampanyasının İstanbul ve Ankara'da kaybedildiği belirtilen yazıda "Ülke genelindeki kentli muhafazakarlar da yeni kanunlar için istenilenden daha az heyecanlıydı" denildi. Yazıda "AKP kademelerinde dün gece coşku yoktu" ifadesi yer aldı.

FINANCIAL TIMES: TAHMİN EDİLENDEN DÜŞÜK OY ALDI

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteklediği "Evet" kampanyasının referandumu kazanmasına karşın tahmin edilen daha düşük bir oy aldığına dikkat çekti.

DEMOKRASİYE TERS YÖNDE BİR ADIM

Gazetenin Türkiye muhabiri Mehul Srivastava'nın imzasını taşıyan haberde, Türkiye'de referanduma götürülen yeni anayasa maddelerinin cumhurbaşkanına büyük bir politik dokunulmazlık sağladığı, ayrıca yargı ve bütçe konularında da yeni yetkiler verdiği belirtildi. Avrupa Konseyi'nin değişikliği, "Türkiye'nin demokrasi geleneğine ters yönde bir adım" olarak nitelendirdiğine de değinildi.

TIMES: ERDOĞAN'IN ZAFERİ GERİDE 'BÖLÜNMÜŞ BİR TÜRKİYE' BIRAKTI

İngiliz Times gazetesi, anayasa değişikliği referandumuna geniş yer ayırdığı haberinde "Erdoğan'ın zaferinin bölünmüş bir Türkiye geride bıraktığını" yazdı. Gazetenin İstanbul muhabiri Hannah Lucinda Smith'in haberinde, Erdoğan'ın "bıçak sırtı" bir referandum süreci sonrası zafer ilan ettiği ancak oylamaların yeniden sayılması yönündeki çağrılar düşünüldüğünde, sonuçların toplumda ayrışmayı derinleştirebileceği belirtildi.

ATATÜRK VURGUSU

Haberde, "Muhalifler Türk liderin zaferinin, modern Türkiye'nin babası Mustafa Kemal Atatürk'ün mirası için ölüm çanları anlamına geleceğinden korkuyor" ifadeleri yer aldı.

ÜSKÜDAR'DA YÜZDE 53 HAYIR OYU 'SEMBOLİK BİR DARBE'

Analizde İstanbul'da çoğunluğu muhafazakarların oluşturduğu Üsküdar'da seçmenlerin yüzde 53'ünün 'Hayır' oyu verdiği ve bunun "büyük bir sembolik darbe" olduğuna dikkat çekildi. Yazıda 'Evet' diyenlerin 'istikrar' ve 'güvenlik' endişelerine de yer verildi.

FOREIGN AFFAIRS: MUHALEFET ŞİMDİDEN...

ABD’ye yayın yapan Foreign Affairs (FA) dergisine göre referandum galibiyeti içeriğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan için büyük yenilgiler de barındırıyor.

Foreign Affairs, bu tablonun Türkiye'yi her zaman olduğundan daha fazla bölünmüş gösterdiğini belirtti.

Muhalefetin seçim sonucuna şimdiden itiraz etmeye başlamasının da dikkate değer olduğu söylenirken, elde edilen sonucun ülkenin siyasi ve sosyal dokusuna zarar verme potansiyeli olduğunun altı çizildi.