Dünya
29 Mar 2023 11:10 Son Güncelleme: 29 Mar 2023 11:12

İngiliz gazetesi The Guardian'dan 'kölelik' özrü

The Guardian, kurucularının 'kölelik bağlantıları' nedeniyle bir özür yazısı yayınladı. Ana kurucu John Edward Taylor ve mali destekçilerinin çoğunun kölelikle bağlantıları olduğu tespit edilmişti.

İngiliz gazetesi The Guardian, kurucularının 'kölelik bağlantıları' nedeniyle okurlarından özür diledi. Medya grubunun sahibi olan Scott Trust şirketinin yöneticisi Ole Jacob Sunde, "John Edward Taylor ve destekçilerinin pamuk ticaretinde oynadıkları rol için çok üzgünüz" ifadelerini kullandı.

Sunde ayrıca, "Özür dilemenin ve bu gerçekleri şeffaf bir şekilde paylaşmanın, Guardian'ın kölelikle tarihsel bağlarını ele almanın yalnızca ilk adımı olduğunun farkındayız" açıklamasında bulundu. Scott Trust şirketi, 'onarıcı adalet' planı kapsamında 10 milyon sterlinlik (yaklaşık 235 milyon lira) bağış yapmayı planlıyor. 

Gazetenin, 1907’de yayın hayatına başlamasıyla ilgili 2 yıldan fazla süren bir inceleme, ana kurucu John Edward Taylor ve mali destekçilerinin çoğunun kölelikle bağlantıları olduğunu ortaya çıkardı. Hull ve Nottingham üniversitelerinden araştırmacıların yürüttüğü çalışmada, gazeteci ve pamuk tüccarı olan Taylor’ın ve onun 11 mali destekçisinden en az 9’unun, özellikle tekstil endüstrisi aracılığıyla kölelik bağlantıları olduğu tespit edildi.