Gündem
06 Mar 2013 10:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:03

İNGİLİZ BASINI CÜNEYT ÇAKIR'A ATEŞ PÜSKÜRDÜ; "SİGORTACIDAN APTAL KARAR"

İngiliz spor basınının hedefinde Manchester United- Real Madrid maçını yöneten Cüneyt Çakır var.

Genellikle aristokrat genlerine sığınıp hicivlerini satır aralarına gizleyen İngilizler, konu futbol olunca eleştirilerini acımazsa ifade etmekten kaçınmıyor.

Daily Telegraph yazarı Henry Winter, Çakır’ın kararını ‘aptalca’ diye nitelerken “Kırmızı Şeytanlar büyük bir hırsızlığın kurbanı oldu” yorumunu yaptı. Independent gazetesi yazarı Sam Wallace ise Cüneyt Çakır için "İstanbul’dan gelip enkaz yarattı" dedi...

UEFA şampiyonlar ligi ikinci tur rövanş maçında, Real Madrid, deplasmanda karşılaştığı Manchester United’i 2-1 yendi ve çeyrek finale kaldı. Fakat çoğu İngiliz yorumcuya göre maçın skorunu belirleyen yeşil sahada oynan futboldan çok, hakem Cüneyt Çakır’ın 56’ncı dakikada Nani’ye kırmızı kart göstererek Manchester United’ı 10 kişi bırakması oldu.

Cüneyt Çakır için ‘UEFA’nın gelecek vaad eden hakemlerinen biri” tanımını yapsa da Türk hakeme en sert çıkan İngiliz kalem Daily Telegraph yazarı Henry Winter’dı. Winter, Çakır’ın kararını ‘aptalca’ diye nitelerken “Kırmızı Şeytanlar büyük bir hırsızlığın kurbanı oldu” yorumunu yaptı.

Topa yükselen Alvaro Arbeloa’ya tekme attığı gerekçesiyle Nani’ye kırmızı gösterip oyun dışı bırakan Cüneyt Çakır’ın, UEFA Hakem Gözlemcisi Pierluigi Collina’ya hesap vermesi gerektiğini savunan İngiliz gazeteci, Nani'nin tabanının ‘yanlışlıkla’ Arbeloa'ya denk geldiğini, Portekizli yıldızın gözünün de Arbeloa’da değil topta olduğunu söylüyor.

Ünlü gazeteci, Nani’ye sarı kart vermesi gerekirken, Çakır’ın ‘etrafını çevreleyip adeta linç girişiminde bulunan çenebaz Real Madridli oyuncuları’ hayal kırıklığına uğratmadığını yazıyor.

“İyi bir maç kötü bir hakem kararıyla mahvoldu” diyen Winter, deyim yerindeyse “iş ve aşkı” birbirine karıştırıyor: “Manchester United’la kontrat yenilemek isteyen Türk Hava Yollarına iyi şanslar...”

Böyle önemli Avrupa maçlarının yetersiz hakemlerin kararlarına bağlı olmaması gerektiğini söyleyen Winter’a göre, Cüneyt Çakır’ın yeniden İngiltere’de yeşil sahaya çıkması “biraz zaman alacak.”

“Aklı başında sigortacıdan akılsız kararlar”

Independent gazetesi yazarı Sam Wallace da Cüneyt Çakır’ın sigortacılık sektöründe “beklenmedik olaylara karşı sıradan hayatları korumak için aklı başında kararlar veren” biri olarak tanımlasa da, Çakır’ın dün gece “İstanbul’dan gelip enkaz yaratan bir güce dönüştüğünü” yazıyor. Kırmızı kart verilmesi için ‘rakibin güvenliğine tehdit oluşturacak bir harekette bulunma’ şartının aranması gerektiğini savunan yazar, pozisyonda Nani’nin Arbeloa’ya karşı böyle bir tehdit oluşturmadığı görüşünde.

Gazete, Kırmızı Şeytanların teknik direktörü Sir Alex Ferguson’un karar sonrası ‘yangından kaçarcasına’ koltuğundan kalkıp, parmağını doğrultarak Cüneyt Çakır’a koşmasını da İskoç teknik adamın kariyerinin belki de en öfkeli anı olduğunu yazıyor.

Alex Ferguson’un kırmızı kart kararı sonrası “çılgına döndüğünü” yazan tabloid The Sun gazetesi maçı, İngilizce’de "paramparça olmak" anlamına gelen “shatter” ve kırmızı anlamına gelen “red” kelimelerini birleştirip “Shattered” başlığıyla manşetine taşıyor.

"Berbat bir karar"

İngiliz milli takımının eski yıldızlarından, BBC sunucusu Gary Lineker de Twitter hesabından yorumladığı kırmızı kart kararı için “Berbat bir karar. Hakem kesinlikle Manchester United’ı öldürdü” dedi.

Keane, Çakır'ı haklı buldu

Maçı ITV'de yorumlayan Manchester United'ın eski kaptanlarından Roy Keane ise, hakemi haklı bulan az sayıdaki isimden biriydi. Keane'e göre, tartışmasız doğru bir karar, hatalı olan rakibini tehlikeye atacak bir hamle yapmış olan Nani.

Guardian gazetesi, Manchester United’ın kazanmak için herşey yapmış olmasına rağmen kırmızı kart nedeniyle turu kaybettiğini ve dün gecenin futbol tarihinde ‘dramalar, tartışmalarla hatırlanacağını’ yazıyor.

Daily Mail yazarı Martin Samuel de kararın tartışmalı olduğunu savunsa da, Manchester United’ın asıl kaybetme sebebinin taktiksel hatalar olduğunu, Cüneyt Çakır’ın tartışmalı kararının da bu hataları örttüğünü söylüyor.

İngiliz yorumcular bir tarafa, maç sonucuna en çarpıcı eleştiri, Cüneyt Çakır’ın lehlerine karar verdiği, yani maçın galibi Real Madrid teknik direktörü Jose Mourinho’dan geldi. İngiliz ITV televizyonuna konuşan Mourinho, “Kırmızı kart kararından bağımsız olarak, en iyi takım kaybetti” dedi. Galibiyeti haketmediklerini söyleyen Mourinho, “İyi oynamadık, ama futbol işte böyledir” yorumunu yaptı İngiliz yayincilarin mikrofonlarına. Kimilerine göre, aslında rakiplerine övgü konusunda pek de cömert olmadığı bilinen Portekizli teknik adamın, Manchester United'ın hakkını teslim eden söylemi, Sir Alex'in yerine Kırmızı Şeytanlar'ın başına geçebileceği söylentilerini arttırabilir.