Gündem
22 Ağu 2016 11:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:29

Independent muhabiri Fisk: Erdoğan, Esad’la dostluğunu yenilemeye hazırlanıyor

İngiliz İndependent gazetesinin tanınmış yazarı Robert Fisk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suriye konusunda Rusya ile ortak adım atacağını öne sürdü.

Türkiye ve Rusya’nın barışmasının Ankara’nın Suriye politikasını nasıl etkileyeceği merak edilirken, İngiliz İndependent gazetesinin tanınmış yazarı Robert Fisk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suriye konusunda Rusya ile ortak adım atacağını belirtti. Fisk, Erdoğan'ın, “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile olan eski dostluğunu yenileyeceğini” de iddia etti.

Ortadoğu uzmanı Robert Fisk, "Türkiye'nin düşmanlarından oluşan kara listesi büyürken, Erdoğan Suriye'de Putin ile birlikte hareket etmeye hazırlanıyor" başlığını taşıyan yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın,” Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile olan eski dostluğunu yenileyeceği” iddiasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya'ya yaptığı ziyaretin ardından, Esad'la "yeniden dostluk kurmaya" daha yakın olduğunu savunan Fisk, BBCTürkçe’nin yansıttığı yazısında Gaziantep'te 51 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya dikkat çekerken hükümetin katliama tepkisinin, Erdoğan'ın “yabancı düşmanlar listesindeki önceliklerini de gösterdiği” görüşünü de öne sürdü.

"ESAD, KARA LİSTEDE DEĞİL"

Gaziantep saldırısından “hızla IŞİD sorumlu tutulduğunu” belirten Fisk, ama bunun ardından PKK, IŞİD ve Fethullah Gülen’in de suçlandığına dikkat çekti ve şu yorumu yaptı:

"Türkiye'nin kara listesi kendi içinde gariplikler barındırıyor. Türkiye PKK'yı IŞİD'le aynı kara listeye koyuyor. Aynı zamanda Suriye'nin kuzeyinde IŞİD ile savaşan YPG'yi de, PKK ile eş tutuyor. Aynı YPG, ABD'nin havadan desteğiyle IŞİD'e karşı savaşıyor. Daha da ilginci şu; listede Erdoğan'ın son 4 yıldır yok etmeye çalıştığı Esad yönetimi yok."

Fisk'e göre bunun en büyük nedeni, Türkiye'nin Rusya ile ilişkileri normalleştirme adımı atmış olması ve Erdoğan'ın iki hafta önce yaptığı Rusya ziyareti.

ANKARA İLE ŞAM ARASINDA “GİZLİ GÖRÜŞMELER”

"Ankara ile Şam'ın - iki tarafın da güvendiği kişiler aracılığıyla- gizlice görüştüğüne dair haberler ise Türkiye'deki Suriyeli muhalifleri paniğe sürüklüyor” gibi savların da dile getirildiği yazıda "Şu açık ki Erdoğan'ın yeni Rusya sevgisinin bir bedeli var. Çar, Esad'a olan sevgisini ve ordusuyla destek verdiği [Esad] hükümetinin yıkılması girişiminde Türkiye'nin oynadığı rolü gündeme getirmiştir” iddiasında da bulundu.

“TÜRKİYE 80'LERİN BAŞINDAKİ PAKİSTAN'A BENZEMEYE BAŞLADI”

Robert Fisk, “Türkiye, Pakistan'ın 1980'lerin başlarında Afganistan'a en çok mücahit gönderen ülke olduğu zamanlardaki haline her geçen gün biraz daha fazla benziyor” görüşünün de öne sürdüğü yazısında "Savaş sona erse bile Suriye'nin bir daha asla eski Suriye olmayacağı söyleniyor. Ama gerçek şu ki Türkiye de bir daha eski Türkiye olamayacak” değerlendirmesini de yaptı.