Gündem
06 Ağu 2013 16:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:20

İNAL BATU SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI!

Milliyet yazarı Pelin Batu'nun babası emekli büyükelçi İnal Batu, İstanbul'da toprağa verildi..

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa, Prag, Birleşmiş Milletler, İslamabad, Roma Büyükelçilikleri, Dışişleri Müsteşar Yardımcılığı, 12. Dönem Hatay Milletvekiliği ile Parlamentolararası Birlik (PAB) Türk Grubu Üyeliği yapan, Kardak krizinin çözümünde önemli bir rol oynayan Batu gözyaşları arasında toprağa verildi.

Batu için Teşvikiye Camii’nde düzenlenen cenaze töreninde Batu’nun eşi Nevra, kızı Pelin ile oğlu Arda Batu taziyeleri kabul etti. Törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, CHP’li Akif Hamzaçebi, Erdoğan Toprak, Oktay Ekşi, Süleyman Çelebi ve Onur Öymen, BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Ak Parti İstanbul Milletvekili Abdulkadir Aksu, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal, sanatçılar Mustafa Alabora, Tan Sağtürk ve çok sayıda kişi katıldı.

"SAYGIN BİR DİPLOMATTI"

Törende Batu ailesine taziyelerini ileten Kılıçdaroğlu, "Saygın bir diplomattı. Dışişleri camiasının, hepimizin başı sağolsun" dedi.

"SİYASETE UYUM SAĞLAYAMADI"

Mesut Yılmaz da, "Çok değerli bir arkadaşımızdı. Çok değerli hizmetleri vardı. Siyasete fazla uyum sağlayamadı. Kaybından dolayı çok üzüntülüyüm" diye konuştu.

"ÖNEMLİ BİR KAYIP"

Abdulkadir Aksu ise , "Çok uzun yıllar öncesine dayanırdı arkadaşlığımız. Bu arkadaşlık hep devam etti. Değerli bir diplomattı kendisi. İşini çok iyi bilen ve yapan bir diplomattı. Siyasete girdi, parlamentoya geldi. Parlamentoda da birlikte olduk. İyi de bir siyasetçi olmuştu. Allah rahmet etsin diyorum. Bütün ailesine, baştan hanımefendiye, kızına, oğluna, bütün herkese başı sağ olsun diyorum. Önemli bir kayıptır" dedi.

KARDAK KRİZİNİN ÇÖZÜMÜNDE ROL OYNADI

Eski CHP Milletvekili Onur Öymen, kendisinin Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olduğu dönemde Batu’nun da yardımcısı olarak görev yaptığını belirterek, "Özellikle Kardak krizinin çözümünde, yaratıcı fikirleri ve önerileriyle çok büyük katkıları olmuştur" dedi. Siyaset hayatında da beraber olduklarını anlatan Öymen, kendisinin siyasete girmesinde de Batu’nuın teşvikinin etkili olduğunu anlattı. Öymen, Batu için "Çok üst düzeyde bir bürokrattı, diplomattı, siyasetçiydi. Büyük bir kayıptır" dedi.

ÖZAL’IN TAKTİR ETTİĞİ DİPLOMAT

Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu, eski milletvekillerinden Ahmet Özal da Batu’nun, babasının çok sevdiği ve takdir ettiği bir Dışişleri mensubu olduğunu söyledi. Kendisinin de Batu’yu tanıdığını ve çok saygı duyduğunu ifade eden Özal, "Vefatını duyunca çok üzüldüm. Türkiye iyi bürokratları kolay yetiştirmiyor. Onun için böyle bürokratları kaybettiğimizde üzülüyoruz" dedi.

PELİN BATU DA ÖN SAFLARDA YER ALDI

İnal Batu’nun Türk bayrağı ile Fenerbahçe bayrağı sarılı tabutu camiye getirildikten sonra eşi ile çocukları bir süre Batu’nun naaşı başında gözyaşı döktü. Cenaze namazı sırasında Pelin Batu’nun kalabalıkla birlikte ön safta yer aldığı görüldü. Batu’nun cenazesi öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından defnedilmek üzere Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.