Politika
09 Mayıs 2022 18:54 Son Güncelleme: 09 Mayıs 2022 19:47

İmamoğlu'nun Karadeniz turuna CHP'den açıklama: "Ziyaretin 2 boyutu var..."

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Karadeniz turuna ilişkin açıklama yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan Merkez Yönetim Kurulu toplantısı sonrası gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi.

 "ENFLASYONDA DÜNYA ŞAMPİYONLUKLARI BİZDE"

Öztrak, Rusya-Ukrayna savaşına değinerek, "Kuzeyimizde acımasız bir savaş var. İşgal edilen Ukrayna'nın bazı şehirlerinde taş taş üstünde kalmadı. Ama Ukrayna'da enflasyon yüzde 14, Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya görülmemiş ambargolar uygulanıyor. Rusya'da da enflasyon yüzde 17. Savaş Ukrayna'da, ambargolar Rusya'da. Ama üç haneli enflasyon ve enflasyonda dünya şampiyonlukları bizde. Türkiye'nin de üyesi olduğu Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Teşkilatı ülkelerinde enerji enflasyonu ortalama yüzde 34, Türkiye'de yüzde 121. Ocak ayında asgari ücrete yapılan zam, şubat geldiğinde eridi, gitti.

 "ASGARİ ÜCRETE ENFLASYON DÜZELTMESİ YAPIN"

Çalışanın satın alma gücü hızla eriyor. Asgari ücret açlık sınırının altına düştü. Asgari ücretli enflasyon karşısında, yıl sonuna kadar dayanamaz. 2021'in Ocak ayından bu yana gerçekleşen enflasyon yüzde 76, aynı dönemde yapılan asgari ücret zammı yüzde 50,5. İş verenler bile, yıl ortasında, asgari ücrette ayarlama yapılabileceğini söylüyor. Bu yılın ilk 6 ayı için, memur maaşlarına yüzde 7,5 zam yapıldı; ama yılın daha ilk 4 ayında gerçekleşen enflasyon yüzde 31,7. Asgari ücret zammı için, aralık ayına randevu vermeyi bırakın. En geç temmuzda, memur ve emeklilere verilecek enflasyon farkıyla beraber, asgari ücrette enflasyon düzeltmesini mutlaka yapın" dedi.

 İMAMOĞLU'NUN KARADENİZ TURU ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Öztrak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Karadeniz turuna belediyenin imkanları ile gittiği ve gazetecilerle birlikteki fotoğrafına yönelik eleştirilere ilişkin, "Karadeniz ziyaretinin 2 boyutu var; ilki hemşehrileri ile bayramlaşma, ikincisi belediyelerimizin daveti ile yürütülen faaliyetlerle ilgili görüş alışverişinde bulunmak, açılışlara katılma. Kamu kaynaklarının kullanımına hassasiyetinizi önemsiyorum, aynı hassasiyetin tıpkı bayramdan önce Suudi Arabistan'a yapılan ziyaret için de gösterilmesini de sorgulasaydınız. Fotoğrafla ilgili söylenmedik söz kalmadı. Aslında Türkiye'nin gerçek sorunları bellidir. Gerçek sorunları hayat pahalılığıdır, kaçak göçmen sorunudur. Bunlar konuşulmasın diye gösterilen gayretleri anlıyorum; ama biz ülkemizin gerçek sorunları ile ilgilenmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.