Gündem
23 Mayıs 2014 10:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:12

İlker Başbuğ Uğur Dündar'a konuştu: Her konuda bölündük!

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, Türkiye'nin genel durumunu Uğur Dündar'a "Travmatik haldeyiz" diyerek özetledi.

İlker Başbuğ, Soma maden faciasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.  Sözcü gazetesinde yer alan röportajında İlker Başbuğ, şöyle konuştu;

"301 VATAN EVLADINI GERİYE GETİRMEK MÜMKÜN DEĞİL"
"Soma'da 301 vatan evladı facia nedeni ile hayatını kaybetti. Vatan evlatlarına Allah'tan rahmet diliyorum, ailelerinin acılarını paylaşıyor, başsağlığı diliyorum. Sizin Soma'dan yaptığınız programın (Halk Arenası) da bir dönüm noktası olduğunu değerlendiriyorum. Soma olayı Türkiye'de büyük bir travma yarattı. 301 vatan evladını geriye getirmek mümkün değil ama önemli olan geride bıraktıklarının sıkıntılarını nasıl azaltabileceğimizdir.

"GEREKEN CEZALARI GÖRMEZLERSE İKİNCİ SOMA OLAYINI YAŞARIZ"
Tabu bu her şeyden önce devlete düşen bir görev. Bu konuda Türk halkı da gereken duyarlılığı göstermektedir. Hesap vermeliler... Bu facianın nedenleri arasında ihmaller olduğu görülüyor. İhmaller ve hatalarda sorumlu olanların tümünün yargıya hesap vermesi lazım. Gereken cezaları görmezler ise maalesef ikinci bir Soma olayını yaşarız. Gözlerimizin önüne serilen bir gerçek daha var ve bu durumdan bir Türk vatandaşı olarak çok büyük üzüntü duyuyorum.

"TOPLUMUMUZ ACILARDA DA BÖLÜNÜYOR"
Bir toplumun yaşadığı mutlu ve acı olaylarda bütünleşmesi o toplumun gücünü gösterir. Üzülerek görüyorum ki, toplumumuz, mutlulukları paylaşamadığı gibi acılarda da bölünüyor.

"BUNALIMLI VE TRAVMATİK BİR HALDEYİZ BÖLÜNÜYORUZ"
O zaman sorun şu: Toplumsal hastalık içindeyiz. Bunalımlı ve travmatik bir haldeyiz. Bu çok acı olay bile toplumu birleştirmiyor, bilakis ayrışmaya götürüyor. Bu dehşet verici ve vahim bir durum, inşallah son olur. Bu bölünmeden kimse kendine büyük bir kâr çıkaramaz. Aksine, ülke zayıflıyor. Bu tespitleri olayları dışarıdan gözlemleyen bir vatandaş olarak söylüyorum. Yargıda da bölündük, her konuda bölündük."

ERGENEKON'DAN TUTUKLANMIŞTI
Ergenekon'dan tutuklanan ve müebbet hapis cezası alan İlker Başbuğ, 26 ay cezaevinde tutsak kaldıktan sonra Anayasa Mahkemesi kararıyla tahliye edilmişti.