Gündem
06 Tem 2010 19:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:26

İLKER BAŞBUĞ ARENA'DA ''PKK TAŞERON'' DEDİ, AKLA O KİTAP GELDİ! (MEDYARADAR- ÖZEL)

Başbuğ'un 33 askerin şehit edilmesiyle petrol boru hatları bağlantısı hangi kitapta detaylarıyla anlatılmıştı?

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Uğur Dündar’a verdiği röportajda, PKK’nin geçmişte  petrol boru hatları konusunda taşeron olarak kullanıldığını söyledi.

Örnek olarak da , 1993 yılında Bingöl’de 33 askerin şehit edilmesi olayını gösterdi.

Gazeteci  Yunus Şen geçen yıl çıkan, “Hazar’ın Kanı, Orta Asya’nın Petrolle Yazılan Tarihi” adlı kitabında 33 askerin şehit edilmesinin Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı pazarlıklarıyla ilgisini çok detaylı olarak anlatıyordu.  Kitapta, Türk ve uluslararası petrolcüler, güvenlik yetkilileri ve diplomatlara dayandırılan bilgilere göre, 33 askerin şehit edildiğinin ertesi gün Türk, İngiliz, Amerikalı, Azeri petrolcüler, Güneydoğu’ya, üzerinde çalışılan boru hattı güzergahında inceleme yapmaya gideceklerdi. 

Ancak, Rusya’nın yanısıra,  İngiliz ve Amerikalı petrol şirketleri de Türkiye güzergahına karşıydı. Sürekli engeller çıkarıyorlardı.  Onların amacı, petrolü tankerlerle boğazlardan geçirmekti. Güneydoğu’ya hareketten bir gün önce akşam saatlerinde, BP temsilcisi Türk yetkililere, “Londra’dan faks geldi .PKK 33 askerinizi öldürmüş. Bölge güvenli değil, biz gelmiyoruz” dediler.

Bingöl’deki saldırının haberi Londra’dan gelmişti ama, o saatte Türkiye’de kimsenin bu saldırıdan haberi yoktu. PKK’nın tek taraflı ateşkesi vardı. Türk petrolcüler  bunun doğru olup olmadığını öğrenmek için epey ugraştı.  Olay doğruydu.  İngiliz ve Amerikalı petrolcüler güzergah gezisine gitmedi. Sadece Türk ve Azeri petrolcüler gitti.

Kitapta, boru hattının olası güzergahı boyunca PKK saldırılarının nasıl yön ve yer değiştirdiğine ait çarpıcı başka bilgilere de yer veriliyordu.

MEDYARADAR- ÖZEL