Televizyon
23 Eki 2010 10:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:44

İLK KÜRTÇE SİT-COM BAŞLADI! İLK TEPKİLER NASIL?

Türkiye'de bir ilk olan ve TRT 6 ekranlarında izleyiciyle buluşacak ilk Kürtçe Sit-Com görücüye çıktı.

Türkiye'de bir ilk olan ve TRT 6 ekranlarında izleyiciyle buluşacak ilk Kürtçe Sit-Com görücüye çıktı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bazı siyasi parti liderlerinin TRT Şeş'in açılımı ve Kürtçenin yaygınlaşmasından rahatsız olduklarını kaydederek "Bilsinler ki dil konusunda daha gelişmiş adımlar atacağız." dedi.

Bülent Arınç, Türkiye'de ilk Kürtçe sit-com olma özelliğini taşıyan 'Ciran Ciran' (Komşu Komşu) dizisinin gala gecesine katıldı. Söğütözü'ndeki Ramada Otel'de gerçekleştirilen gala gecesine TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ev sahipliği yaptı. Geceye Arınç ve Şahin'in yanı sıra, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ve milletvekilleri katıldı. Arınç programa katılan bakanları da yanına alarak dizinin oyuncularıyla bir süre sohbet etti. Arınç'ın bu sırada yanına gelen engelli bir gencin terini kendi mendiliyle silmesi dikkat çekti.

Programda bir konuşma yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, TRT 6'in her geçen gün daha fazla izlenen ve beğenilen bir kanal olduğunu belirtti. TRT tarafından hazırlanan dizinin sadece Türkiye'de değil dünya'da bir ilki gerçekleştirdiğini ifade eden Arınç, uydu aracılığıyla büyük bir dünyaya ulaşacağını savundu. TRT 6'ı izledikçe Kürtçe'nin önemli bir kültürün unsuru olduğunun altını çizen Arınç, konuşmasında mecliste görüşülen yeni RTÜK yasalarında da değindi. Görüşmeler sırasında muhalefetin ortaya koyduğu tavrı eleştiren Başbakan Yardımcısı şöyle konuştu: "Belli bir partinin milletvekilleri TRT Şeş'in açılımından, bu dilin yaygınlaşmasından çok rahatsız. Bu hale gelmesini tehlikeli buluyorlar. Oysa 2002 yılının üçlü koalisyon zamanında böyle yayınlara izin verildi ancak sınırlı zamanlarda yer verildi. Biz 2009 Kasım ayında RTÜK yönetmeliğini değiştirerek tüm sınırları kaldırdık. 3 ay içerisinde yaklaşık 16 radyo ve TV bizden bu yayınları yapmak izin istedi. Halkımız artık büyük bir zevkle ve sevgiyle izlemeye devam ediyor. Artık vatandaş çanağını İran veya Ermenistan'a çevirmesine gerek kalmadı."

Konuşmasında Hz.Peygamberin 'Bir lisan bir insan' hadisi şerifini de hatırlatan Arınç, muhalefete rağmen dil konusunda önemli adımlar atmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından TRT Şeş ekranlarında seyirciyle buluşacak ilk Kürtçe yapım olma özelliğini taşıyan sit-com'un yapım kadrosu ve oyuncular tek tek sahneye çağırılarak davetlilere tanıtıldı.

Davete katılanlar, daha sonra Ciran Ciran adlı sit-com'un ilk bölümünü ilgiyle izledi.

ETİKETLER
#kürtçe #sit-com