Dünya
01 Eki 2022 23:27 Son Güncelleme: 01 Eki 2022 23:31

İlhak kararı sonrası yaptırımlara karşı hamle! Dost olmayan ülkelere kara yolu geçişini kapattı

Vladimir Putin'in Ukrayna'da 4 bölgeyi Rusya toprağına katmasının ardından batılı ülkelerden üst üste yaptırımlar geldi. Rus hükümeti de yaptırımlara karşı ilk hamlesini yaptı. Rusya Başbakanı Mihail Mişustin tarafından imzalanan son kararnamede dost olmayan ülkelerin kara yolu taşımacılığında Rusya topraklarını kullanmalarını yasaklandı.

Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonları sonrası batılı ülkeler ile Rusya arasında yaşanan gerilim artarak devam ediyor. Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Rusya'ya ulaşım kısıtlamaları uygulayan ülkelere taşımacılık alanında yasak içeren yeni bir kararname imzaladı.

TARİHLER BELLİ OLDU

Kararnameye göre dost olmayan ülkelerin kara yolu taşımacılığında Rusya topraklarını kullanmalarına izin verilmeyecek ve yasak 10 Ekim- 31 Aralık 2022 tarihleri arasında yürürlükte olacak.

"GÜMRÜK MALLARI RUS VE BELARUS PLAKALI ARAÇLARA YÜKLENECEK"

Kararnamede yabancı plakalı araçlardaki malların kontrol noktalarında indirilerek Rus ve Belarus plakalı nakliye araçlarına yüklenerek ülkeye sokulacağı bilgisi verilerek, "Pskov, Kaliningrad, Leningrad ve Murmansk bölgeleri, Karelya Cumhuriyeti ve St. Petersburg'daki sınır bölgelerindeki gümrük kontrol noktalarında mallar yabancı ülkelerin araçlarından indirilerek Rusya ve Belarus araçlarına yüklenecek" ifadeleri kullanıldı.

1 BÖLGEYİ KAPSAMIYOR

Başbakan Mihail Mişustin'in imzaladığı kararnamenin, Rusya'nın Avrupa topraklarında kalan tek bölgesi Kaliningrad'ı kapsamadığı belirtildi.

Rusya'nın dost olmayan ülke listesi şu şekilde:

Avrupa Birliği'ne üye ülkeler

ABD

Anguilla

Britanya Virjin Adaları

Cebelitarık

İzlanda

Kanada

Lihtenştayn

Mikronezya

Monako

Yeni Zelanda

Norveç

Güney Kore

Avustralya

Arnavutluk

Andorra

Birleşik Krallık (İngiltere)

San Marino

Kuzey Makedonya

Singapur

Tayvan

Ukrayna

Karadağ

İsviçre

Japonya

Yunanistan

Danimarka

Slovenya

Slovakya

Hırvatistan